Podle obou je situace a atmosféra v Kersku vyhrocená, zjitřená a zkrátka špatná. A za vším stojí prodej místních tenisových kurtů. Shodnou se i na tom, že uříznutí hlavy soše svatého Josefa je barbarství, které zaslouží odsoudit. Tady však názorová shoda končí.

Komu patří kurty

Pro pochopení celé věci je třeba vrátit se o pár let zpátky. Předchozí volební období se po dlouhé době dostali do vedení obcí Hradištko a Kersko jiní lidé. Místostarostkou se stal zmíněná Jana Kubová.

„Snažili jsme se dělat drobné úpravy ke zkrášlení Kerska, včetně nových autobusových zastávek, a také instalace sochy svatého Josefa u pramene minerální vody. V srpnu 2012 se slavnostního odhalení zúčastnil i herec Josef Somr a přišla spousta místních slavnostně oblečených a bylo to krásné," vzpomíná bývalá místostarostka.

Obec však potřebovala získat milion korun na spoluúčast při výstavbě nové kanalizace. A jako jednu z variant k získání peněz vidělo tehdejší vedení prodej místních tenisových kurtů. „Tenis tu chodí hrát převážně majetní lidé spoluvlastnící řadu firem. Kurty tehdy koupila jedna firma, o níž jsme se domnívali, že za ní někdo z místních tenistů stojí," říká Kubová.

To se však nepotvrdilo a řada místních má dnes bývalému vedení za zlé, že prodalo „jejich" kurty. Poslední volby tak vyhrála skupina kolem dřívějšího starosty Josefa Zelenky a dodnes si dva znepřátelené tábory nemohou přijít na jméno.

Spojitost lidé tušili již poprvé

Bouřlivé zasedání zastupitelů, na němž se právě řešil prodej kurtů, se konalo 12. prosince 2013. Před necelými dvěma lety a více než rok po odhalení sochy svatého Josefa. Druhý den po zasedání si lidé jdoucí pro minerální vodu poprvé všimli, že svatý Josef nemá hlavu. Už tehdy místní tušili, že za tím jsou osobní spory kolem kurtů.

Případem se zabývala policie a tehdejší místostarostka Kubová vypsala odměnu 20 tisíc korun pro toho, kdo přivede policii na stopu vandala. „Socha byla také vysvěcena, je to opravdu barbarský čin," zlobili se unisono místní. Zároveň věděli, že jeden z nich však pilu na oddělení hlavy použil.

Viník se tehdy nenašel a za pomoci sbírky místních a laskavosti sochaře získal svatý Josef novou dřevěnou hlavu. „Nainstalovali jsme k němu fotopast, aby se podobný případ nemohl opakovat. Jenže tu nechal stávající starosta pan Zelenka odpojit," říkají Kubovi. Současný starosta se ale brání. „Ta byla instalována na černo a nikdo nevěděl jak a jestli vlastně funguje," hájí se.

Podruhé bez hlavy

V noci na čtvrtek přišel svatý Josef o hlavu podruhé. Stalo se tak opět den po bouřlivém jednání zastupitelů o kurtech. Náhoda se zdá být už vyloučena. Hlava zmizela, kolem torza jsou jen piliny po druhém zásahu vandala. Všichni skutek odsuzují a chtějí jej vyšetřit.

Policie byla na místě hned ráno. „Škoda byla vyčíslena na 22 tisíc korun. Šetříme podezření ze spáchání trestných činů krádež a poškození cizí věci," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Manželé Kubovi viní současné vedení obce z toho, že odpojením fotopasti druhé vandalství umožnilo. „Oni všechno, co jsme v naší obci udělali za našeho vedení, vidí jako symbol a vadí jim to," naznačují Kubovi i to, kdo by za poničením sochy mohl stát.

To však starosta Josef Zelenka důrazně odmítá. „Podáme trestní oznámení, takový čin mohl udělat jen s prominutím dobytek. Ta socha je krásná a do Kerska rozhodně patří. Budeme se snažit o její obnovu a legální ochranu," slibuje Zelenka.