Na akci se přišla podívat i rodina prvních českých paterčat. Do amfiteátru však dorazila až po sčítání, a tak ji komisaři do oficiálních čísel nemohli zahrnout.

I tak si ale pořadatelé dosaženého počtu cení. „Tento český rekord teď bude zaevidován v české databance rekordů a kuriozit a dále bude aspirovat i na zápis do dalšího vydání české knihy rekordů a kuriozit," řekl novinářům Martin Jonáš z agentury Dobrý den.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila císařským řezem 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Na porod nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sálu, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi.

Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut. V současnosti podle matky Alexandry Kiňové začínají chodit. „Zatím nejvíc kroků udělal Míša – zvládl jich deset," řekla Kiňová médiím.

Maminka pomáhá přes noc

Které z dětí dává rodičům nejvíc „zabrat", se podle ní nedá říct. Záleží prý na tom, jak se kdo vyspí. „Děti jsou na tom moc dobře, a co se týče nás, tak jsme unaveni," posteskla si Alexandra.

Uvítala by prý více pomoci. „Pomáhá mi moje maminka, která je zaměstnaná, ale ta mi pomáhá přes noc. A pak ještě jedna paní na půlúvazek, takže to jsou čtyři hodinky. Jinak zbude všechno na nás," podotkla.

Že je péče o vícerčata náročná, potvrdila i další účastnice akce Jana Motlová, které se před pěti lety narodila trojčata. „My jsme měli nejdřív jednoho kluka, na tom jsem si to natrénovala – a pak přišel šok. Tři děti. Bylo to úplně něco jiného. Ale měla jsem pomoc od maminky, od rodiny a manžela mám úžasného, takže zatím na to stačíme," uvedla.

Majitel Mirakula Jiří Antoš novinářům řekl, že myšlenka uspořádat akci pro vícerčata vzešla od organizace sdružující jejich rodiny. Antoš nápad uvítal, protože je sám otcem dvojčat. Organizátoři pak pozvali i paterčata, která mají v Milovicích bydliště. „Paterčata bydlí 700 metrů od parku, tak jsme je oslovili," dodal Antoš.