Přesto byla ještě v pátek knihovna veřejnosti uzavřena. Je ale pravděpodobné, že v pondělí 23. května by už mohla opět fungovat.

Knihovna o události čtenáře informovala prostřednictvím elektronické pošty i prostřednictvím svých facebookových stránek. Na nich vedla, že je nutné dodržet nařízené postupy, tedy nepřetržitou hlídku objektu, vyčkat na vyjádření hygienika, zhodnotit situace likvidátorem pojistných událostí, místo požáru sanovat a provést úklid.

Zaměstnanci knihovny nyní kontrolují všechny knihy a dokumenty, zda nebyly kontaminovány, neboť všechny místnosti byly zadýmeny. „Veškeré tituly, jejichž vrácení připadá na dobu uzavření, budou automaticky prodlouženy do 30. května," stojí v rozeslaném e-mailu.

Technická závada na ventilátoru

Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková řekla, že příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na ventilátoru. Vzniklá škoda je předběžně odhadnuta na dvě stě tisíc korun. Hasiči svým zásahem zachránili majetek za čtyři sta tisíc korun.

„Jednalo se o ventilátor v zázemí knihovny. Zasekl se, začal se přehřívat a posléze hořet. Uvolnil se a spadl do úklidových potřeb a kbelíků. Hasiči po příjezdu na místo požár zlikvidovali a všechny zadýmené prostory knihovny odvětrali," konstatovala Vladimíra Kereková.

Čtěte také: Denně hoří sedmkrát. Hlavně večer