„Reálný je i předpokládaný zářijový termín přesunutí prací ke kostelu a do ulice Počapská. Dokončení revitalizace centrální části města je ale závislé na jednotlivých etapách opravy silnice „devatenáctky". Bude tedy již po několikáté přerušeno a firma Sates Čechy dokončí poslední úsek od cukrárny do ulice Počapská v měsících září a říjen," informoval Procházka.

Zúžení vozovky

Během rozsáhlé opravy hlavního silničního tahu v Březnici se změny dotkly i chodníků. Obrubníky podél silnice už nekopírují původní stav. V místě přechodů pro chodce je vozovka zúžena na osm metrů, a to i na přechodu pro chodce v ulici Blatenská. „Nově přechod pro chodce nesmí být delší než osm metrů, a to z důvodu bezpečnosti chodců," vysvětlil březnický starosta.

Řidiči tak už několik týdnů mohou alespoň částečně projet náměstím, kde lze zaparkovat. Oprava silnice se přesunula od pošty ke křižovatce ulic Bubovická a Rožmitálská, zde už je silnice uzavřená. „I v této části budou v úseku po křižovatku Bubovická měněny dotčené sítě, bude zrušen kanalizační řad původní zástavby, který je doposud pod komunikací a rovněž bude zrušen nepoužívaný teplovod," dodal starosta.

Rekonstrukce tohoto úseku by neměla pořádání srpnové pouti ovlivnit. Následující úsek vedoucí až po přechod k Normě, bude opravený do konce srpna. Následující úsek v Rožmitálské ulici až k přechodu u Normy je termínově vázán na zahájení školního roku a měl by být hotov do září.

Ani prázdninový provoz střední školy by neměl být narušen. „Vjezd a výjezd dopravní obsluze bude samozřejmě umožněn," dodal starosta Procházka. To samé bude platit i pro přístup k městské policii.

Oprava za 40 milionů

Poslední část stavby, křižovatka u kostela a Počapská ulice až k mostu u lihovaru, bude dokončena na podzim. Na opravu „devatenáctky", čekali místní obyvatelé přibližně tři roky. Její oprava má odhadem vyjít na zhruba 40 milionů korun.

Čtěte také: Rekonstrukce mezinárodní silnice E55 se přiblížila k Benešovu