„Údajně by jich tam mělo bydlet až ke dvěma stovkám," tvrdí zdroj, jenž si nepřeje být jmenován.

Na druhou stranu, v Bělé Jezové, kde funguje zařízení pro uprchlíky už řadu let, je aktuálně 70 lidí, přičemž kapacita tam je 246 míst. To samo o sobě informaci o vzniku dalších ubytovacích kapacit, navíc v boleslavské nemocnici, staví do jiného světla.

Informaci popírá i mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná. Jako nepravdivou ji označil i Kiril Christov ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Azylová nemocnice?

Nicméně je fakt, že Klaudiánova nemocnice je krajská, a už před časem byla vedením Středočeského kraje vytipována jako hlavní zdravotnické zařízení ve středních Čechách, které by zajišťovalo migrantům zdravotní pomoc.

Klaudiánova nemocnice by tudíž mohla být azylovou nemocnici, protože už nyní funguje jako spádová pro uprchlíky z Jezové. Ti se tu však léčí ambulantně, a pokud je nutná hospitalizace, jsou většinou transportováni na jiná pracoviště.

„Varianta, že se staneme azylovou nemocnicí pro Středočeský kraj, je sice ve hře, nicméně v tuto chvíli k tomu nepodnikáme žádné kroky. O tom, že by tu měli být migranti ubytováni, se nikdy ani nehovořilo," objasnila informaci mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

Čtěte také: Rok po uprchlické krizi v Jezové bourají ploty a zařizují internet