Výstava v Galerii JCM s názvem „Mezi prsty plyne linie…" zahrnuje malířskou a grafickou tvorbu Davida Cajthamla uplynulých čtrnácti let. „Za tu dobu jsem prošel různými etapami, věnoval jsem se různým tématům, která se celou mojí tvorbou prolínají," říká Cajthaml.

Za jedno z nejstěžejnějších témat považuje deníková sdělení, takzvané kalendáře, které ztvárňuje na velkoformátové obrazy. „Jsou to záznamy všedních dní, popisuji v nich situace jako je návštěva hospody, sypání čaje nebo poslání dopisu," sděluje.

Návštěvník tak na výstavě zjistí, co dělal autor kalendáře v říjnu a listopadu roku 2004, v prosinci 2000 či v březnu a dubnu roku 2005.

„Až když jsou situace doplněné o data, vytváří obraz, který člověku umožní podívat se na svůj život jako na něco, nad čím je možné se zamyslet," říká malíř, jehož díla jsou zahrnuta také ve sbírkách Národní galerie či v Památníku národního písemnictví.

Z výstavy Davida Cajthamla na zámku Dobříš.

Z kroužků obraz opředený tajemstvím

Vedle velkoformátových deníkových záznamů charakterizují tvorbu Davida Cajthamla také kruhové linie, které na rozdíl od kalendářů vznikají spontánně, bez racionální kontroly. „V jednu chvíli jsem si stoupl před plátno a řekl si, že se budu věnovat ničemu, prázdnotě. Začal jsem bez jakéhokoli rozmyslu a nekontrolovaně malovat na plátno kroužky," sděluje malíř. Až když celou plochu zaplnil, zjistil, že vznikl živočišný obraz, který skýtá člověku mnohá tajemství.

Nejnovější tvorbu Davida Cajthamla zahrnují v galerii dobříšského zámku vystřihované plastické obrazy umožňující mnohé prostorové iluze. I na nich se ale objevuje plynutí času a kruhové linie. „Tyto 3D malby mám v současnosti asi nejraději. Je v nich cosi záhadného a vzrušujícího, co mnohdy překvapí i mě," podotýká malíř.

Expozice Davida Cajthamla v Galerii JCM na zámku Dobříš čítá na 28 obrazů, všechna díla jsou prodejní. Umělec vystavuje veřejnosti své obrazy pravidelně, ročně uspořádá kolem pěti výstav. Tu na dobříšském zámku však považuje za výjimečnou rozsahem a délkou trvání (potrvá do poloviny září, pozn. red.).

K vidění je každý den od 9 do 17 hodin, jednotné vstupné činí 40 korun.

Čtěte také: Zámek Dobříš láká v létě na loutky, sklepení i sokolnické ukázky