Pokud by člověk hlasoval takovýmto lístkem, nebyla by jeho volba platná. Důvodem je, že volební lístek neobsahuje zákonem stanovené náležitosti a nejsou z něj patrné všechny údaje.

Některé s těchto špatných lístků se objevily i v okolí Prahy. „Máme u nás vadné lístky, ale je to zanedbatelné množství. Průběh voleb to nenaruší," řekl Pražskému deníku starosta Čelákovic Josef Pátek.

Další více než desítka měst a obcí, které oslovil Pražský deník, na rozdíl od Čelákovic neevidují vadné volební lístky svém obvodě ani jinou stížnost týkající se voleb.

Krajský úřad požádal o spolupráci 

„Provedli jsme namátkovou kontrolu a nic jsme nenašli. V každém případě budou ve volebních místnostech připraveny volební lístky a voliči upozorňováni," sdělila Pražskému deníku jesenická starostka Radka Vladyková. Vadné lístky si tak lidé vymění těsně před vstupem za volební plentu.

„Krajský úřad požádal všechny obecní úřady ve Středočeském kraji o spolupráci v tom smyslu, aby zejména prověřily rezervy bezvadných sad hlasovacích lístků, zajistily informování voličů způsobem v místě obvyklým a vyvěsily ve volebních místnostech informaci pro voliče," vzkázala Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Problémy se objevily v Příbrami

Problém s lístky se totiž kromě Čelákovic objevil i v jiných částech Středočeského kraje. První na závadu upozornila Příbram, špatné lístky byly zaznamenány také v Dublovicích a Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku a Týnci nad Labem na Kolínsku.

S Příbramí se pojí ještě jedna věc spojená s volebními lístky. Na kandidátce KSČM je na sedmém místě Jiří Svoboda, člen zastupitelstva Středočeského kraje a zastupitel Příbrami, který 23. srpna ve věku 64 let zemřel.

Mrtvý kandidát je platný 

Podle středočeského hejtmanství taková skutečnost není v rozporu s volebním zákonem. Z něj vyplývá, že neplatným kandidátem je pouze ten, kdo se vzdal kandidatury nebo byl odvolán zmocněncem strany.

Pokud kandidát zemřel a není odvolán, jde o platného kandidáta a jsou mu i přiřazeny přednostní hlasy (pokud je obdržel). V případě, že bude zvolen, jeho mandát zanikne a nastoupí na jeho místo náhradník.

Ojedinělý problém s lístky 

„Pro krajský úřad nevyplývá ze zákona žádné oprávnění k vyzvání zmocněnce, aby odvolal kandidáta v případě jeho úmrtí, ani povinnost informovat voliče o této skutečnosti ve volebních místnostech," vysvětlila Frintová.

Ministerstvo vnitra zaznamenalo ojedinělý výskyt chybně natištěných hlasovacích lístků jen ve Středočeském kraji.

Čtěte také: Krajské volby lidé moc neřeší. Zájem o voličské průkazy to potvrzuje