Protože za současných veder panuje mimořádné riziko ohně, umocněné navíc obdobím prázdnin a konáním žňových prací, platí například zákaz táboření mimo vyhrazené plochy, zákaz pálení klestí v lesích či spalování suché trávy na volném prostranství; v některých lokalitách může být dokonce omezen, případně i zcela zakázán vstup do lesa. Omezení platí mimo jiné i pro jízdy parních lokomotiv – ale týká se rovněž vjíždění aut na polní cesty. Pozor na svou vášeň musí dávat rovněž kuřáci.

Jen v týdnu od 15. do 22. července likvidovali středočeští hasiči 59 požárů v přírodním prostředí. Nicole Mertinová z krajského úřadu připomněla, že šlo o ohně na skládkách, zemědělských plochách, v lesích a podobně. „Tyto požáry způsobily ve sledovaném období škodu na majetku předběžně odhadnutou na 660 tisíc korun," připomněl hejtman Řihák, že vyhlášení režimu dlouhotrvajícího sucha má své opodstatnění.

Hasiči dále radí, aby si lidé při zapalování ohňů dobře rozmysleli místo – v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů včetně suché trávy či keřů, nejméně 50 m od okraje lesa a 100 m od stohu slámy – a v žádném případě nepoužívali při podpalování vysoce hořlavé látky jako benzin, nafta či líh. Oheň nesmí zůstat bez dozoru ani na okamžik a je třeba věnovat pozornost i důkladnému ulití ohniště či jeho zasypání zeminou. Lze také jen doporučit, ale při rozdělávání ohně byla vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.

Suchý zákon středočeského hejtmanství:
- zákaz kouření a používání otevřeného ohně na místech, kde může dojít k rozšíření plamenů;
- zákaz spalování hořlavých látek (suchá tráva, plevel, větve apod.) na volném prostranství;
- zákaz vjezdu motorových vozidel do lesů a na polní cesty (neplatí pro vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování);
- zákaz táboření mimo vyhrazená prostranství,
- zákaz pálení klestu a kůry v lesích;
- zákaz povolování výjimek vlastníky lesů z ustanovení lesního zákona;
- zákaz jízd parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření;
- povinnost zajistit průjezdnost příjezdových cest do lesních porostů;
- povinnost vlastníků nebo uživatelů zdrojů vody pro hašení prověřit jejich stav včetně zajištění maximální hospodárnosti při používání vodních zdrojů určených pro hašení požárů;
- možnost vyhlášení zákazu vstupu do konkrétního lesního porostu orgánem státní správy lesů;
- řada protipožárních opatření a povinností vztahující se na zemědělce při sklizni.