Žádosti o nové
 připojeníKladno - 683
Kolín - 405
Mladá Boleslav - 505
Příbram - 409
Beroun - 362
Brandýs - 335
Jesenice - 304
Hostivice - 280
*Středočeská města s největším počtem žádostí o připojení nových zákazníků Skupiny ČEZ

„Zatímco průměrná spotřeba elektřiny domácnosti činila loni 3 367 kilowatthodin a například v Praze jen 2 544 kilowatthodin, ve středních Čechách se jednalo o plných 4 958 kilowatthodin. V meziročním srovnání to ve středních Čechách představuje nárůst o 1,9 procent," vysvětlil mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.

Statistické údaje o počtu nových odběrných míst potvrzují, že nárůst lze očekávat i do budoucnosti. Ve Středočeském kraji totiž lidé, podniky a instituce žádají o připojení nejčastěji ze všech území.

Ve středních Čechách ČEZ Distribuce řešila v roce 2013 bezmála 25 tisíc žádostí o připojení nových zákazníků, což je se značným náskokem nejvíce v ČR. Kraj je na špičce nejen v absolutních číslech, roste nejrychlejším tempem. Největší podíl mají nemovitosti určené k bydlení, následují podnikatelské odběry, střešní fotovoltaické a další elektrárny.

„Na některých místech ve středních Čechách nás tento boom postavil před velmi náročné výzvy, například okres Praha-západ by se už nemohl rozvíjet, kdybychom na přelomu roku nezprovoznili novou transformovnu Chýně," uvedl vedoucí odboru Rozvoj Ladislav Ráliš.

Celkově do obnovy a rozvoje středních Čech ČEZ Distribuce investovala v roce 2013 více než jednu miliardu korun.

Čtěte také: Nová rozvodna v Chýni může napájet až šest Amazonů