„My jsme všechny světelné body veřejného osvětlení vyměnili v roce 2013," řekl nymburský starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Výměna se podle něj uskutečnila v rámci projektu EPC pro úsporu energií. Kompletně město vyměnilo zhruba 2400 světelných bodů. V letošním roce proto bude Nymburk podle Fojtíka investovat řádově jen desítky tisíc korun.

Čtěte také: Praha zrušila zadávací řízení týkající se veřejného osvětlení

Kolín do osvětlení investuje přes sedm milionů

Úspornější žárovky v minulosti nakoupilo také Kladno. Investovat do veřejného osvětlení chtějí Poděbrady na Nymbursku. Osvětlení budou měnit na vybraných místech v rámci rekonstrukcí celých ulic. Na opravy dopravní infrastruktury letos město dá téměř 40 milionů Kč.

Kolín do veřejného osvětlení letos investuje víc než 7,5 milionu korun, například v ulici Okružní, Ovčárecká nebo v Sendražicích. Měnit osvětlení bude město také při rekonstrukci okolí chrámu svatého Bartoloměje.

Peníze jsou určené pro Rousovice

Mělník má k podobnému účelu připraveno 3,1 milionu Kč. Peníze jsou určené pro lokalitu Rousovice, kde firma ČEZ pokládá nadzemní kabelové vedení do země a odstraňuje betonové sloupy s osvětlením.

„Proto jsme nuceni při této akci ČEZ vybudovat nové veřejné osvětlení včetně nových stožárů a svítidel, které nás ale díky součinnosti prací vyjde mnohem levněji, než kdybychom prováděli akci samostatně," uvedla mluvčí radnice Helena Vavřinová.

Čtěte také: Praha 1 upraví trojúhelníkové prostranství u Smetanova nábřeží

Údržba a opravy vyjdou na 1,86 milionu

V plánu na letošní rok je podle ní také nové osvětlení za 370 tisíc Kč v Chloumecké a Žitné ulici a osvětlení přechodů pro chodce v ulicích Krombholcova a Fibichova za 170 tisíc korun. Město dále za půl milionu korun osadí regulátory napětí. Ušetří tak za energii.

Rakovník stojí provoz osvětlení, co se elektrické energie týče, ročně 3,1 milionu Kč, údržba a opravy vyjdou na 1,86 milionu Kč. K tomu je třeba připočítat 350 tisíc Kč na materiál, jako jsou sloupy a podobně.

Částka je zahrnuta v celkové ceně

„Na investice máme vyčleněno pro letošní rok 500 tisíc Kč. V případě, že se dělá větší investiční akce, například opravy sídliště Bendovka a podobně, dochází k rekonstrukci veřejného osvětlení i zde, ale částka je již zahrnuta v celkové ceně," uvedla mluvčí radnice Alida Štulajterová.

Také mluvčí Berouna Jitka Soukupová poukázala na to, že veřejné osvětlení bývá často součástí rozpočtu na celou akci, jako tomu bude v Berouně v případě opravy Plzeňské ulice. Město tam bude financovat ze svého rozpočtu nové chodníky včetně osvětlení a cyklostezky, celkem půjde o 11 milionů korun.

Benešov vyjde obnova osvětlení ročně na 200 tisíc

Veřejné osvětlení se v Berouně upravuje také v rámci městské památkové zóny. „Na běžných výdajích máme v rozpočtu na rok 2017 na veřejné osvětlení vyčleněnou částku 8,664 milionu korun - na opravy, obnovu veřejného osvětlení po zrušení nadzemního vedení, údržbu, různé přeložky," dodala Soukupová.

Benešov vyjde základní obnova veřejného osvětlení ročně na 200 tisíc až 300 tisíc Kč. „Jedná se zejména o obnovu zapínacích bodů včetně stavebních úprav, kterých je celkem ve městě zhruba 43 kusů, a o výměnu starých betonových nebo zrezivělých železných sloupů veřejného osvětlení," uvedla mluvčí radnice Gabriela Škoulová. „S větší investicí se v této oblasti v dohledné době nepočítá," dodala.