Až 118 jízdních kol pojmou parkovací domy, které mají vyrůst ve středočeských městech. Unikátní stavba ve tvaru dvanáctiúhelníku ze železné konstrukce by měla vyrůst u vlakového nádraží v Lysé nad Labem na Nymbursku. Cenu výstavby město odhaduje na 10 milionů korun.

Problémem je pozemek

Místo pro parkování velkého množství kol chtějí také Čelákovice. S výstavbou cyklodomu však mají nyní problémy. „Dům pro kola bychom chtěli. Bohužel ho nemáme v současné době kam dát," říká čelákovický starosta Josef Pátek. Přestože město mělo vytipované dvě lokality u vlakového nádraží, ani jedna nakonec není volná.

Radnice má v budoucnu v plánu z jedné strany nádraží vytvořit velké záchytné parkoviště. A právě u něj by měl ideálně vzniknout dům pro bicykly. Problém je s pozemkem, v místě se nyní nachází pole. „Problém je v tom, že příjezdovou komunikaci v poli, vlastní soukromá firma a ta v tuto chvíli s projektem nesouhlasí," popisuje Pátek. Město však svůj plán neopouští a chce se společností dále jednat.

Některá města požádala o finanční podporu 

Druhé vytipované místo je totiž podle architektů nevhodné. Toho si je radnice nyní sama vědoma. „Jde spíše o nouzovou variantu. Jedná se o přednádražní prostor, v němž by vysoká věž působila rušivým dojmem," uvádí starosta.

S podporou výstavby domů pro bicykly počítá Středočeský kraj. Hejtmanství ještě před krajskými volbami připravovalo vytvoření finančního zdroje pro podporu výstavby dalších cyklodomů ve středních Čechách. Pro další rok by tak mohlo být vyčleněno pět milionů na výstavbu parkovacích domů. O finanční podporu v jejich budování podle středočeského hejtmanství už požádaly kromě Čelákovic i Poděbrady a Nymburk.

Ve věži funguje automatický systém

V případě staveb se spíše než o dům pro kola jedná o věž, která je vysoká okolo osmi metrů. Kola jsou automatickým systémem ukládána do parkovací klece, která je zamčená. Cyklista si tak může na kole nechat veškerá zavazadla, aniž by se musel bát zlodějů. Dovnitř se totiž člověk nedostane.

Parkovné nestojí tolik, jako když si řidič nechává na placeném parkovišti automobil. Například v Hradci Králové stojí úschova kol pět korun.

Čtěte také: Pražané si mohou na hodinu půjčit jízdní kola zdarma