Tohle konstatování o křížení ležícím na mezinárodní silnici E55 na Červených Vršcích už v Benešovském deníku zaznělo. Dokonce několikrát. Jenže nyní má nebezpečné místo k úpravě zase o kousek blíž.

Město Benešov totiž Ředitelství silnic a dálnic, správci E55 prodá zhruba dvě stě metrů dlouhý pás vlastních pozemků přiléhajících právě k této silnici.

„Ředitelství silnic a dálnic hodlá přestavět tohle křížení na uspořádání dva plus jeden, což znamená, že ke dvěma jízdním pruhům přidá ještě další, sloužící k odbočení do města," vysvětlil místostarosta Benešova Roman Tichovský.

A právě k tomu potřebuje ŘSD získat pozemky. Ty ve vlastnictví Benešov tvoří nyní podél silnice mez.

„Ředitelství silnic a dálnic nám za půdu zaplatí podle úředního odhadu," potvrdil místostarosta.

Ale to je zatím stále jen jeden z počátečních kroků k avizované změně křižovatky. Její správce je ve fázi územního řízení, jinými slovy zatím shání souhlasy všech dotčených majitelů přilehlých pozemků.

Potíže na čtyřramennou křižovatku přinesl velký nárůst počtu vozidel a z toho vyplývají extrémní dopravní zatížení hlavního tahu z Prahy na jih Čech. Kolem Benešova totiž projíždí i 20 tisíc aut za den. Bezpečnost provozu sice o něco zvýšilo snížení rychlosti na 70 kilometrů v hodině, ale nejvíc pomůže výstavba mimoúrovňového křížení. O něm hovořil už v roce 2005 starosta Benešova Petr Kouba. Odhadoval tehdy, že se začne stavět někdy v roce 2010.