Tým „A" nebude muset na na dokončení své domácí „ledové arény" čekat. Svou přípravu zahájí 20. srpna na ledě v Kutné Hoře. „V současné době máme registrovaných 12 hráčů, z nichž pět má trenérskou licenci B a licenci C a také licenci na mládež," řekl předseda Hokejového klubu Čáslav Viliam Chrenka.

Tréninky v Kutné Hoře ale budou jen přechodnou záležitostí. Většinu sezony by chtěl tým odehrát na „své půdě", která by měla být vbrzku dokončena. Daný termín dokončení stadionu je podzim, aby mohli i místní občané využívat v zimních měsících ledovou plochu k rekreačnímu bruslení.

Práce s mládeží

Činnost týmu ale nebude zaměřena pouze na dospělé hráče. V následujících letech si město chce vychovat své budoucí hokejové hvězdy. Toto téma se dostalo na stůl i městským zastupitelům. Ti měli poskytnutí finančního příspěvku nově vznikajícímu hokejovému oddílu. Kolem tohoto nepatrného kroku se však rozpoutala bezmála půlhodinová diskuze.

Původně měli tým podpořit částkou 200 tisíc korun. Starosta Jaromír Strnad ale navrhl udělat výjimku a dát hokejistům do začátku během dvou let 500 tisíc korun. „Tým teprve vzniká, jednalo by se o výjimečnou dotaci. Jakmile bude činnost hokejového klubu v plném běhu, budou i pro tento klub platit stejné podmínky pro poskytování finančních příspěvku jako pro ostatní sporty," uvedl.

Na základě toho připomněl obdobnou situaci, která se v Čáslavi odehrála v době, kdy zde vznikal oddíl juda. I když jeho budoucnost byla nejistá, vše se podařilo rozeběhnout. „Dnes je judo jedním z nejčastěji provozovaných sportů mezi čáslavskými dětmi," zdůraznil starosta.

Zastupitel (a také čáslavský trenér judistického oddílu) Martin Horský za sportovní komisi uvedl, že hlavní myšlenkou sportu v Čáslavi je mládež. „Byli bychom rádi, aby hokejový klub fungoval. Je ale potřeba udělat nábor dětí, aby příští rok naplňoval daná kritéria," řekl Martin Horský.

Čtyřkový hokej

S tím souhlasil předseda Hokejového klubu Čáslav Viliam Chrenka. „Naším hlavním cílem je mládež, kterou zatím nemáme. Zatím nám nestojí ani zimní stadion, tudíž nemáme co zahájit," poznamenal předseda.

Přesto už nyní je jisté, že nábory pro děti se uskuteční již velmi brzy. Počítá se s nimi hned na v prvních zářijových dnech. Nejmladší děti by nastoupily do přípravky. Asi do Vánoc by se měly naučit pořádně bruslit a od ledna by mohly hrát čtyřkový hokej. „Na to musíme mít ale minimálně devět hráčů," poznamenal předseda hokejového klubu.

„Vychovat" si jednotlivé hokejové kategorie je však podle něj otázkou času. „Postupem času bychom chtěli mít v Čáslavi, přípravku, mladší a starší žáky, také je tam dorost a junioři. Ideální by bylo, abychom postupem času dostali hráče i do mužstva A. Je to však běh na dlouhou trať," dodal.

Zastupitelé se nakonec shodli na tom, že klub minimálně v začátcích jejich podporu potřebuje a příspěvek 200 tisíc korun schválili.

Čtěte také: Slaný chystá velké investice 
na zimním stadionu i v aquaparku