Město podalo žádost o grantovou podporu, na výsledek se čeká. „Architekt Eduard Sochor se výrazně zapsal do podoby Řevnic, je to důležitá osobnost historie města," uvedla místostarostka Marie Reslová.

Hrobka slavného architekta

Secesní hrobka byla navržena přímo Eduardem Sochorem v roce 1913, vystavěna byla až v roce 1923 řevnickým kameníkem Karlem Havlíčkem, zdobena je reliéfy sochaře Josefa Kalvody. Původně stála na hřbitově u kostela sv. Mořice, po druhé světové válce byla přemístěna na nový hřbitov na Šiberném.

Do vlastnictví ji město získalo v roce 2007. Hrobka je dlouhodobě v katastrofálním stavu. „Nějaké minimální záchranné práce už proběhly, nicméně v zásadě ji nikdo z gruntu opravit nedal. Všechny dosavadní politické reprezentace vždy dávaly přednost praktickým investicím, zejména do infrastruktury, které byly akutní," popsala situaci místostarostka.

Město žádá o grant

Z rozpočtového hlediska je oprava pro město příliš nákladná. „Rekonstrukce je vypočítána na půl milionu korun," upřesnila Reslová. I z toho důvodu město zorganizovalo veřejnou sbírku. Získaný obnos byl v roce 2007 využit na základní opravy k zachování hrobky.

Došlo na rekonstrukci vnějšího i vnitřního pláště nadzemní části hrobky. Na počátku tohoto roku vznikl restaurátorský záměr, podle nějž stav památky vyžaduje generální opravu.

„Zejména její přední část. V podstatě bude muset být celá rozebrána a znovu složena," vysvětlila Marie Reslová. Město zažádalo o grant ministerstvo kultury. Ten by měl výdaje pokrýt. „Výsledky ještě nejsou k dispozici, ale doufáme, že budou v dohledné době," dodala místostarostka města.

Čtěte také: V Praze odhalili zrenovovanou sochu legionáře Čeňka Klose