Premiér po odjezdu z Lán sdílel na internetu několik fotografií. "Povídali jsme si o dětech i o tom, co přinese rok 2017," napsal na twitteru. V lánské pamětní knize Sobotka s manželkou poděkovali za příjemný novoroční oběd. "Hodně štěstí a zdraví do roku 2017," uvedl předseda vlády.

Sobotka v neděli České televizi řekl, že očekává, že během oběda budou se Zemanem a manželkami probírat vánoční svátky. "Je možné, že se dostaneme i k tomu, co nás čeká v roce 2017, možná se budeme bavit o některých vetech," řekl. Mezi ně patří i zákon o střetu zájmů, takzvaný "antibabiš", který prezident v prosinci vetoval.

Čtěte také: Sobotka je rád, že Zeman ocenil ekonomické výsledky vlády

Úřad vlády v tiskovém prohlášení uvedl, že oba páry si popřály vše nejlepší do nadcházejícího roku. "Diskuse se během oběda týkala jak rodinných, tak politických témat, včetně očekávaných událostí, které doma a v zahraničí přinese rok 2017," stojí v tiskové zprávě. Hrad průběh oběda nekomentoval.

Do zámeckého areálu Sobotkovi dorazili s několikaminutovým předstihem před 13:00. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka připravili kuchaři pro dnešní oběd jako předkrm pražskou šunku od kosti s křenem a lánským pečivem. Hlavním chodem byla daňčí svíčková pečeně na smetaně s kynutým nebo karlovarským knedlíkem. Oběd byl tejně jako loni zakončen citronovým sorbetem.

Sobotka se Zemanem mají komplikovaný vztah, často se vzájemně kritizují. Naposledy se například Sobotka pozastavil nad projevem prezidenta ve Sněmovně k rozpočtu, Zeman byl v něm podle jeho názoru nekritický k ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Prezident reagoval slovy, že ministry chválí za konkrétní výsledky práce a že Sobotku rád pochválí, až bude za co.

Čtěte také: Prezident Miloš Zeman, přítel mocných i génius banality