V posledních několika dnech spadlo až třicet milimetrů srážek. Půda je neustále mokrá. Některé porosty zejména pšenic začínají polehávat. Deštivé počasí se už může podepsat i na kvalitě. Kvalita řepek je zatím dobrá. U obilovin začíná klesat pádové číslo i objemová hmotnost.

„Jeden den zaprší, druhý den porosty vysychají, takže můžeme v lepším případě vyjet do polí až navečer a další den zase prší," potvrdil situaci na poli jeden z jednatelů Lupofytu Chrášťany Jaroslav Mikoláš. Naposledy vyjely kombajny v pátek a v sobotu. V neděli opět pršelo. V krátkých intervalech se seká hlavně řepka, protože ta po přeprškách lépe vysychá. Pšenice proto zatím zůstává na poli.

Podobně jsou na tom v Družstvu Agro Malinová. Mají pod střechou ozimý ječmen a polovinu výměry ozimých řepek. Ozimý ječmen tady měli z části krmný pro svoji živočišnou výrobu a zbytek jako osiva. „S kvalitou jsem spokojený. Ječmen pro osivo vyšel veškerý v osivářské kvalitě. Výnos se pohyboval mezi 7,5 až 8,5 tunami z hektaru. U ječmene na osivo byl výnos 8,4 tuny z hektaru a prodali jsme ho za velmi dobrou cenu," uvedl v pondělí ráno předseda Zemědělského družstva Agro Malinová Jiří Růžička.

Pšenice začíná polehávat

Řepky v Malinové jsou zatím také v dobré kvalitě. Déšť ale určitě nepřidá pšenicím, protože začínají poléhat, takže i tady očekávají pokles kvality. Naposledy tady vyjely kombajny v sobotu odpoledne a protože se na obzoru blýskalo, sekaly až do nedělní čtvrté hodiny ranní. Nakonec se to vyplatilo, protože v neděli v půl osmé ráno přišel déšť.

„Potřebovali bychom začít sekat i pšenice, které jsou pro sladovny. Naštěstí nás příliš netíží včasné zasetí ozimých řepek. Protože jsme zaorávali vojtěšku a jetel. Pod řepky je zatím dostatek volných ploch," zkonstatoval Jiří Růžička. A protože jsou lidé na poli, musí jíst po celý den, stravu pro pracovníky Agro Malinová letos zajišťují kuchařky ze Zemědělského družstva Agrochmel Kněževes. „Jídlo je výborné i v dostatečném množství. Zkrátka perfektní servis. Za to kuchařkám patří veliký dík," uzavřel Jiří Růžička.

Podobná situace je i pod Džbánem. Na příležitost vyjet do polí čekají také například v Probiosu Kounov. „Sklizeno je 40 hektarů ozimého ječmene, což je celá výměra. Řepky jsou pod střechou z padesáti procent. Zbývá sklidit dvacet hektarů ozimé pšenice. Pokud bychom mohli vjet do polí několik dní za sebou, žně by pokračovaly tak, jak je to u nás běžné, ale zatím nevíme, jak nám počasí dovolí sekat dále. Celý den jsme sekali jen v sobotu," konstatoval ředitel Probiosu Pavel Řepík. Kdy zemědělci vyjedou do polí, zatím neví. Vlhkost obilí měří třikrát denně.

Ozimý ječmen je pod střechou

V této chvíli je na Rakovnicku pod střechou celá výměra ozimého ječmene, což je 10 495 hektarů. Výnos vychází 6,14 tuny z hektaru, což je na Rakovnicku rekordní. Pro porovnání v loni ozimý ječmen sypal 5,40 tuny z hektaru. Řepka je sklizena z 1947 hektarů z celkových 5547, což je 37,2 procenta celkové výměry. Výnos je nadprůměrný a to 3,37 tuny z hektaru (loni 3,30 tuny z hektaru).

Sklizeň pšenice ozimé je teprve na začátku. Zatím padlo 319 hektarů z celkových 8191. To je 4,2 procenta ploch. Výnos vychází také vyšší než loni 6,27 tuny z hektaru (loni 6,14 t/ha). Jarní ječmeny jsou zatím všechny na poli. Hektarový výnos veškerých obilovin zatím vychází 6,16 tuny.

Déšť naopak prospívá chmelu. Rostliny jsou oproti loňsku hodně narostlé, husté, ale mají vysoko nasazeno. Hodnotit nebo odhadovat úrodu je zatím ale předčasné.

Čtěte také: U Hořešovic hořel ječmen na poli o výměře pětatřicet hektarů