Zimní sezóna začala pro silničáře 1. listopadu. Náklady na údržbu komunikací se kolem 270 milionů korun pohybují už několik let. Račák uvedl, že v kraji bude nainstalováno jedenáct nových meteostanic pro sledování aktuálního počasí. „K dispozici bude také pět mobilních zařízení ke sledování stavu povrchu vozovky, co se týče zimní údržby," dodal.

V Příbrami se o úklid stará šedesát pracovníků 

Připravené na zimu jsou i technické služby v Příbrami. „V současné době je zabezpečen posypový materiál na předpokládanou spotřebu v průměrné zimě," řekl ředitel Technických služeb města Příbram Pavel Mácha.

Příbramské technické služby se starají o 99 autobusových zastávek, 203 přechodů pro chodce, 56 schodišť, 116 kilometrů chodníků a 153 kilometrů silnic. O úklid příslušných lokalit se stará až šedesát pracovníků, kteří mají k dispozici sypače, traktory s radlicí a sněhové frézy.

Ve Středočeském kraji je devět tisíc kilometrů silnic 

„Tyto zaměstnance a výše uvedené prostředky nasazujeme do ulic v případě hromadného spadu sněhu. S ohledem na kapacitní možnosti mají technické služby uzavřeny smlouvy s firmami na výpomoc při kalamitních situacích," uzavřel Mácha.

Na území Středočeského kraje je téměř 9000 kilometrů silnic, o které se stará krajská správa a údržba silnic, konkrétně jde o 2384 kilometrů silnic druhé třídy a 6265 kilometrů silnic třetí třídy. Celkový rozpočet Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje pro rok 2016 je 1,4 miliardy korun. Silnice v regionu patří k nejvytíženějším v republice, neboť Středočeským krajem vedou hlavní tranzitní tahy do Prahy. Na stavu silnic se nepříznivě podepisuje těžká kamionová doprava.

Čtěte také: Silnice ve středních Čechách mohou ráno místy namrzat