VYBERTE SI REGION

Šetří se! Děti si samy vyberou jídlo už jen do konce června

Mladá Boleslav - Mateřská školka v Josefodolské ulici v mladoboleslavské Debři ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.

7.5.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Pro děti z debřské školky je stolování radost. Protože na výběr je denně několik hlavních jídel a příloh, každý si najde tu svou.

Pro děti z debřské školky je stolování radost. Protože na výběr je denně několik hlavních jídel a příloh, každý si najde tu svou.Foto: Deník/Martin Weiss

Ve školce, která je zřizována městem a od roku 2009 funguje samostatně, si totiž už od roku 2007 může každé dítě vybrat, co chce jíst. „Necháváme výběr na dětech. Snažíme se je tak naučit samostatnosti. Když si mohou vybrat, vytvoří si k jídlu vztah, daleko lépe jí a zbytků je tak minimálně," vyjmenovává klady této zvyklosti ředitelka Jitka Müllerová.

A skutečně. Když se při naší návštěvě nachýlila doba oběda, děti se usadily ke stolečkům a napjatě očekávaly, až se jich paní učitelka zeptá, co si dají. „Kdo si dá rajskou polévku," nabídla dětem učitelka Veronika. Ke stropu zamířila zhruba polovina rukou. „Kdo si dá vývar s hráškem." Další ruce vyletěly vzhůru. V případě hlavního jídla tomu bylo stejně. To však přišlo na řadu až později. Někteří jedlíci si polévku i několikrát přidali a ostatní děti tak mohly uzobávat přílohy a uvolněně konverzovat.

Pohoda a žádné omezování, to je totiž filosofií debřské školky. Každý může sníst, kolik chce, nikdo nikoho do jídla nenutí, pít může každý i při jídle podle svého uvážení a především se u jídla může mluvit.

Rambajz? Vůbec ne. Zásady stolování si všechny děti časem osvojí, a když snad někdo nemá svůj den, básničky tematicky navázané na konkrétní jídlo leckterého nešťastníka přivedou k rozumu.

Čas od času si děti samy vaří

Ani zde však práce s jídlem jako didaktickou pomůckou nekončí. Děti se mohou podílet na přípravě svačin, seznamují se s různými druhy ovoce a zeleniny a čas od času i samy vaří. Například polévku nebo jablečný závin.

Že vám to ve srovnání s běžným provozem školních i školkových kuchyní zní jako hudba budoucnosti? Pak vás jistě překvapí výše stravného za jeden den. Rodiče za své děti platí denně 40 korun, tedy 60 procent částky, kterou jim na stravném město umožňuje vybírat.

Pro srovnání, cena za obědy na debřské základní škole se pohybuje kolem 30 korun. Měsíčně tak luxus, jaký školkové děti požívají, rodiče přijde na nějakých dvě stě korun navíc.

Proč město mění fungující zvyklosti?

Přestože po sloučení školky a školy s tím bude konec, město ve změně vidí řadu výhod. Protože základní škola disponuje vlastní kuchyní, kuchař Jiří Müller bude propuštěn. Tím se uspoří plat jednoho zaměstnance.

Zároveň však plat člověka, kterého děti dobře znají, oslovují jménem a který jim jen z osobního nadšení otevřel cestu k dospělému způsobu stolování. „Samozřejmě o tom víme, ale argumentů pro bylo víc," okomentoval náměstek primátora Daniel Marek rozhodnutí rady města posvěcené zastupitelstvem.

Město se k tomuto rozhodnutí uchýlilo z úsporných důvodů. Sloučením se prý povede ušetřit ročně až 200 tisíc korun. „Jde o běžnou a osvědčenou praxi. Dojde k lepší organizaci provozu a posílení vazby mezi školou a školkou. Školka bude po sloučení využívat služby školní účetní, čímž ušetří 10 tisíc korun, které nyní vynakládá na služby externí účetní," dodal Daniel Marek.

Podle slov náměstka hrály určitou roli také hygienické podmínky, které jsou podle inspekce ve vztahu k počtu dětí v pořádku, ale na hraniční úrovni. 

Jedna z maminek se rozohnila

A co na to rodiče? „Je to nesmysl. Proč rušit vybavenou kuchyni a jídlo dovážet? To se máme po téhle zkušenosti vrátit k tomu, jak se to dělá všude jinde? To budou tříleté děti jíst to, co jedí deváťáci? Myslím, že to vyprovokovali rodiče, kteří tady nejsou spokojení, protože nemají vychované dítě," rozohnila se jedna z maminek.

„Neleží snad někomu v žaludku, že paní ředitelka tady jako kuchaře zaměstnává svého manžela," vyslovila domněnku další.

Rozhodnutí bylo učiněno a děti čekají poslední dva měsíce, po které si mohou užívat zavedeného luxusu, který do Debře přijel obdivovat už nejeden podnikatel či ředitel podobného zařízení.

Autor: Martin Weiss

7.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Peníze. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Praha 7 musela vrátit sedm milionů z dotace na tepelná čerpadla

Automatické sněžné řetězy jsou český vynález

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Poslední fáze oprav Klementina začne až příští rok

Národní knihovna letos neomezí svůj provoz v Klementinu, jak avizovala před rokem. Nezahájí původně plánovanou třetí etapu revitalizace barokního areálu, jež by měla stát téměř miliardu korun. Na tuto část oprav, při níž se bude mimo jiné rekonstruovat hala služeb, teprve bude vypsána veřejná zakázka. Revitalizace Klementina trvá už téměř deset let a má stát skoro dvě miliardy korun

Historikové bojují za Transgas, žádají ministra o pomoc

Historikové umění z vysokých škol protestují proti kroku ministerstva kultury, které odmítlo prohlásit budovy bývalého Transgasu v Praze za kulturní památku.

Poznejte místa posledního odpočinku obětí nacismu a komunistického režimu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se po méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutích metropole. Protentokrát se vydáme do děsuplných míst Kobyliské střelnice a Ďáblického hřbitova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies