Věra Dvořáčková začala sbírat vánoční ozdoby už koncem sedmdesátých let během studia na umělecké škole. Původně chtěla být spíše návrhářkou vánočních ozdob, nakonec ale vystudovala podobný obor. Tedy Vzorkařství skleněné bižuterie. „Intenzivně však sbírám ozdoby až v posledních 15 letech," uvedla sběratelka.

Nejradši má ozdoby skleněné 

Exempláře shání všude možně. Nejčastěji však na burzách nebo ve starožitnictvích. Mezi vůbec prvními úlovky, které se v její sbírce objevily, byly ovšem papírové ozdoby ve tvaru hvězdiček, domečků a srdíček. „Když jsem byla malá, obdivovala jsem právě takové u tety na jejím vánočním stromečku," vysvětlila.

Nejraději má ale ozdoby skleněné. Ve sbírce má dokonce foukané ozdoby, které byly vyrobené kolem roku 1900. „Je to krásná ruční práce, díky které je každý kus originál," upozornila. Mezi další z nejstarších kousků sbírky patří nitěná hvězda, která se dává na vrchol stromku. Ta byla vyrobená také téměř před sto lety.

Sbírá také papírové betlémy 

Škála její sbírky je pestrá. Zaměřuje se jak na tradiční skleněné foukané i korálkové ozdoby, tak i ozdoby papírové, dřevěné a voskové. „Sbírám také katalogy ozdob, vánoční pohledy nebo papírové betlémy," podotkla.

I díky širokému rozsahu ale podle ní není jednoduché vybrat ozdoby, které si oblíbila více než jiné. „Asi jsou to lametové ozdoby a vatové figurky, které na stromku sloužily dětem na hraní," řekla.

Ozdoby jsou k vidění v muzeu v Roztokách 

Mezi další oblíbené ozdoby Věry Dvořáčkové patří andělské zvonění, které se umisťovalo na vrchol stromku nebo pod něj. „Svým zvukem neodmyslitelně patří ke kouzlu Vánoc," dodala sběratelka historických vánočních ozdob, která před pěti lety začala sbírat také stojany na vánoční stromky.

Ty podle ní k Vánocům patří a jejich vzhled je navíc velmi zajímavý. Vybrané ozdoby ze sbírky této soukromé sběratelky jsou až do druhé půlky února k vidění ve Středočeském muzeum v Roztokách u Prahy.

Věra DvořáčkováSběratelka a autorka výstav historických vánočních ozdob Věra Dvořáčková vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě; nyní pracuje jako konzervátorka v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Čtěte také: Říčany u Prahy chystají výstavbu komunitního centra