Zatímco Dolf ještě odpočíval, Markéta v devět hodin usedla k potítku, kde si vylosovala deset otázek. V rámci teorie musela prokázat dostatečné teoretické znalosti z etologie psa, jeho výcviku, orientace v zákonech a předpisech souvisejících s držením, výcvikem a využitím psa při ochraně zdraví a majetku osob. A v neposlední řadě i ukázat, že ví, jak pečovat o jeho zdraví.

Deset minut. Tak krátká doba Markétě stačila na přípravu. A po ní usedla ke stolu zkušební komisařky Jany Houskové. Jak se u psa projevují první příznaky nemoci? Jak vypadá u psa aktivní podřízení? A jak to pasivní? Jak u něj odstranit špatné návyky? Jak má vypadat výchova štěněte? Nejen na tyto otázky znala Markéta správné odpovědi. A v poledne proto předstoupila na cvičiště před zkušební komisaře i s Dolfem.

Obrana, poslušnost, obrana psovoda. To všechno společně zvládli. Markéta tak získala certifikát, díky kterému může s Dolfem například střežit objekty. V samotné soutěži pak na ně zbylo místo těsně pod „bednou". 

I panelákový pes je k praktickému použití

„Je to samozřejmě škoda, ale daleko důležitější pro mě je, že byl Dolf nejlepší v kategorii poslušnost, kde získal 98 procent. To dokazuje, že i panelákový pes je k praktickému použití," řekla Pražskému deníku Markéta, která by zavedla pro majitele bojových plemen psychologické testy.

„Kvůli některým bulvárním médiím jsou rotvajleři zobrazováni jako bestie, které se jako zabijáci už rodí. Ale ono je to v lidech, v jejich péči. Když na to přijde, i čivava může být agresivní," řekla.