„Pomohou nám nejen zvýšit bezpečnost, ale i výrazně chránit stav silnic,“ těší se středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). A jeho kolega Věslav Michalik (STAN), k jehož kompetencím patří oblast hospodářského a regionálního rozvoje, ve čtvrtek upřesnil, že tohle rozhodně nejsou plány pro vzdálenost budoucnost. Naplnit by se měly už v příštích měsících. „Na vybraná místa by váhy měly být umístěny už během června až srpna,“ uvedl Michalik.

Ilustrační foto
Středočeské obce uzavírají silnice pro kamiony, Praze se to nelíbí

Město v létě uplatní zákaz vjezdu kamionů nad 12 tun

V Říčanech budou váhy instalovány na silnici II/101, tedy na spojnici vedoucí od Jesenice na staré benešovské k Úvalům na kolínské výpadovce. Nebo také vedoucí od dálnice D1 přes D11 k D10. Vážit se tam začne i přesto, že město v létě uplatní zákaz vjezdu kamionů nad 12 tun, který se bude vztahovat i na tuto komunikaci.

Toho si je radní Petrtýl dobře vědom. Připomněl však, že ani po zákazu vjezdu nejmohutnějších souprav náklaďáky z dálničního přivaděče nezmizí. „Ten bude i nadále sloužit pro nákladní dopravu a k zásobování logistických areálů a provozoven v blízkosti města,“ poznamenal Petrtýl. S dodatkem, že dlouhodobě mají o instalaci vah zájem i představitelé říčanské radnice.

Velkou část přetížených vozidel tvoří některá menší auta

Starosta Vladimír Kořen (SNK-Klidné město) přikyvuje. „Je prokázáno, že velkou část přetížených vozidel tvoří menší auta, kde nápravový tlak i výsledný vliv poruchy komunikací je často vyšší než u kamionové dopravy,“ vysvětlil, že váhy budou pro silnice v okolí přínosem i po zákazu nejtěžších kolosů. „Pomohou omezit stávající extrémní zatížení našeho města dopravou, která plyne z nedostavěného Pražského okruhu,“ ocenil Kořen záměr kraje.

V Neratovicích budou dynamické záhy umístěny rovněž na silnici II/101 – v tomto případě na frekventované trase na Brandýs nad Labem-Starou Boleslav. V Ovčárech se bude vážit na komunikaci II/331, tedy na spojnici Staré Boleslavi s hlavním tahem na Mělník.

Kamiony. Ilustrační foto.
Obcemi na Říčansku kamiony projedou už jen za cenu pokuty

Od Státního fondu dopravní infrastruktury získal kraj příspěvek

Vážit nákladní auta plánuje hejtmanství v rámci projektu Bezpečný kraj, který ve středních Čechách navazuje na sérii lokálně úspěšných projektů bezpečných měst a obcí. Současně se chystá pořídit měřiče rychlosti – 86 inteligentních ukazatelů, které budou rozmístěny na silnicích II. a III. třídy, a osm úsekových detektorů.

I ty mají být umístěny v lokalitách, kde je silný nákladní provoz. Od Státního fondu dopravní infrastruktury získal kraj příspěvek ve výši poloviny nákladů – 26,39 milionu korun. Zbývajících 50 procent zaplatí ze svého rozpočtu, připomněl ve čtvrtek Pavel Lochař z krajského úřadu.