Po průchodu krátkou kuličkou dělící Masarykovo náměstí od Mírové ulice se chodcům naskytl pohled na nefalšovanou streetovou, tedy pouliční, jídelnu. Z grilu voněly škvířící se burgery, z dalších stánků netradiční káva, sladké koláče, čerstvé sendviče i pečivo a do toho hrála řízná muzika.

Lahůdky připravené amatérskými kuchaři tam ještě před oficiálním začátkem druhého Restaurant Day braly kolemjdoucí útokem.

„Protože o kousek dál na náměstí probíhaly už od rána farmářské trhy, měli jsme tu zákazníky už během příprav," podotkla farmářka z Ráje Dagmar Motlová, které ve dvě hodiny odpoledne zbývalo na pultu posledních pár kousků zdravých dobrot.

Oživování málo známých míst

Dějištěm druhého mnichovohradišťského pokračování mezinárodního gastrofestivalu, který spojuje stovky a tisíce měst a zároveň tisíce kuchařů, byla tentokrát poklidná Mírová ulice, místo, kde by takovou akci čekal málokdo.

„Když jsme se s ostatními organizátory zamýšleli nad dalšími místy, kde by se Restaurant Day mohl konat, padala taková profláklá místa jako třeba zámek. Nakonec jsme se ale rozhodli jít jinou cestou a snažíme se oživovat různá místa, kam lidé běžně nepřijdou," okomentovala volbu místa Lucie Podařilová.

Mezi osmnácti kuchaři byl jediný profesionál, na toto rozdělení si tu však nikdo nehrál. Celý den byl o dobrém jídle, radosti z jeho přípravy a o dvojnásobné radosti z jeho vychutnávání. A tak pivo z minipivovaru Hendrych teklo proudem, slunce svítilo a gurmáni trávili chvíle čekání na to, až jim znovu vytráví, přátelským povídáním nejen o jídle.

Čtěte také: Praha je městem fast foodu