Volby do zastupitelstev krajů jsou za dveřmi. Ale nejen ony. V Úvalech budou v pátek a v sobotu moci lidé kromě hlasu pro jejich favorita na post hejtmana vyjádřit svou podporu či nesouhlas s obnovou zdejšího koupaliště, které je nyní zchátralé.

Koupaliště se může proměnit v areál 

Referendem občané určí, zda jsou pro ně prioritou oprava bazénu, nebo jiné investice, jako například nové povrchy ulic, kanalizace, chodníky a podobně. Jednou z možností je také proměna koupaliště na volnočasový areál.

Město již situaci s koupalištěm řeší delší dobu. V průběhu loňského roku jednalo s několika investory, většinu z nich však odradila očekávaná výše investic na opětovné zprovoznění koupaliště. Tato částka se pohybuje kolem 30 milionů korun.

V Úvalech vzniká iniciativa 

„Je vůbec otázkou, zda investovat do koupaliště, které bude otevřené dva měsíce v roce. Na druhou stranu je tu názor, že nemůže být vše o racionalitě a koupaliště je určité zázemí pro léto, turistiku a lidi bez bazénů. Zároveň jde o něco, co k Úvalům patří," popsal starosta města Petr Borecký důvody pro vyhlášení referenda.

Ve městě už vznikla i iniciativa, která podporuje obnovení místa pro odpočinek v teplých měsících.

Rozhodne referendum 

„Kromě znovuotevření koupaliště je naším cílem, aby se prostřednictvím referenda vyjádřilo nejméně 35 procent obyvatel města," uvedla Jana Kytlicová z iniciativy Zachraňme koupaliště Úvaly. Uvedený počet procent je zároveň minimální hranicí, aby bylo referendum závazné.

Pokud se v referendu nerozhodne, je to podle starosty také signál pro radnici, že pro místní není osud areálu podstatnou záležitostí, a město dá peníze na jiné věci. To však podle Boreckého neznamená, že by k obnově koupaliště starého asi 75 let nemohlo v budoucnu dojít.

Čtěte také: Střední Čechy a Praha uvažují o zpoplatnění větších silnic