Radnice v pátek vydala prohlášení, kde uvádí, že je výrokem soudkyně Hany Zdeňkové otřesena. „Za město i za občany města v soudní síni nutno říci, že jsme byli zcela šokováni závěrečným poučením paní soudkyně. Město Nymburk i právní zástupce Bohuslav Sedlatý jsou přesvědčeni, že důkazy předložené soudu jsou dostatečně průkazné," uvedl starosta Pavel Fojtík.

Už nyní je pod Šafaříkovým mlýnem k vidění loď Jan Plezier, která připlula na akci z Antverp. Urazila celkem 1 100 kilometrů.
Lodě na Labi osvěží veselá soutěž domácích plavidel

Následuje výčet pěti podle města zásadních důkazů. „Předložili jsme posudek Státního zdravotního ústavu, tedy instituce, oprávněné zkoumat dopad na zdraví, který říká, že zápach je natolik stresujícím faktorem, že prokazatelně vyvolává psychosomatické problémy," zní první námitka.

V dalších je zmíněno, že soud nebere v potaz řadu stížností a hlášení obyvatel města.

Zástupci Azosu naopak tvrdí, že firma žádné zákonné limity neporušuje, zápach do ovzduší nevypouští a reakci města i obyvatel nechápe.

Faktem je, že zatím neexistují průkazná měření o zvýšených hodnotách škodlivin v ovzduší, dokládající jako původce firmu Azos. Soud pokračuje 20. června.

Ilustrační foto.
Náměstí se promění na týden ve volejbalové hřiště