Na místě budou veterináři zasahovat v dalších dnech, kdy také budou upřesněna konkrétní opatření. Standardem je zásah za pomoci hasičů a dohledu policie spojený s likvidací všech ptáků v ohnisku nákazy – k tomu se používají smrtící injekce nebo jsou zvířata utracena v boxech s rychle působícím plynem.

Vybíjení se týkalo všech venku chovaných ptáků 

Není ovšem jisté, že by se v Lázních Toušeň měly odehrávat podobné scény jako nyní na Moravě, kde se nekompromisní vybíjení týkalo všech venku chovaných ptáků v daném místě (nikoli tedy jen v příslušném chovu), ať už byli třeba v kurníku, nebo dejme tomu v holubníku.

Výjimky neplatily; úlevu nedostaly ani dvorky s pár slepičkami. Je spíše pravděpodobné, že na Praze-východ zůstanou opeřenci drobných vlastníků ušetřeni – a likvidace postihne jen jediný velkochov. Přesné informace dostanou občané prostřednictvím radnice.

Chovatelé mohou požádat o kompenzaci 

Kolem ohniska nákazy se pak vytyčují tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrový okruh s režimem dozoru. Třebaže se zásahy odehrávají v ochranných oblecích (což vize apokalypsy s výkřiky odchytávaných opeřenců ještě umocňuje), přenos viru H5N8 na člověka zatím nebyl zaznamenán.

Chovatelé nuceně zlikvidovaných kusů mohou požádat ministerstvo zemědělství o finanční kompenzaci od státu. Výplata ovšem není automatická, o peníze se je třeba přihlásit – a k tomu stihnout šestitýdenní lhůtu.

Čtěte také: Soud projedná případ chůvy, která údajně ublížila třem dětem