Předseda ovocnářské unie Martin Ludvík už dříve uvedl, že sady měly nedostatek vody už na jaře po zimě, která byla chudá na srážky. Deficit se podle něj významně prohluboval po celé léto, které bylo prakticky bez srážek a navíc s extrémně vysokými teplotami.

„Velká sucha jsme se snažili kompenzovat zaléváním. Máme i závlahu, která samozřejmě pomohla. Přesto se počasí v sadech promítlo. Jablka jsou pěkná dobrá, ale celkově jich je méně než v běžném roce, ale hlavně jsou drobnější," řekl Zdeněk Žert z ovocných sadů v Bříství.

To potvrzují i středočeští pěstitelé jablek. „Kvůli tomu míří mnoho plodů třeba do moštu," dodal ovocnář Milan Černý z Tismic. Podle legislativy Evropské unie totiž musí ovoce splňovat parametry standardizace, mezi které patří i velikost plodů, jinak je zakázáno ho prodávat v tržní síti.

„Zdravý selský rozum říká, že pro spotřebitele je nejlepší konzumace čerstvých kvalitních jablek. S mnohými odrůdami se však lidé nemohou setkat v nabídce nadnárodních řetězců, nesmyslná legislativa jim ale tuto možnost bere," uvedl předseda Asociace farmářských tržišť Jiří Sedláček.

Zhruba polovina úrody proto míří na průmyslové zpracování, na čemž pěstitelé tratí. Cena průmyslových jablek je kolem tří korun za kilogram, za konzum je farmářská cena přibližně čtyřnásobná.

Problémy: barva i velikost

Kvůli „špatné" velikosti míří mnoho jablek do moštů nebo se z nich dělá pálenka. Poslední dobou se však zpracovává odrůda Golden Delicious, která ještě nedávno byla mezi lidmi velice oblíbená. „Lidé o něj nemají takový zájem, protože jde o zelené jablko a dneska je trend červených jablek. Většinu goldenů jsme proto zpracovali," prozradila Hana Muchová z ovocnářské firmy ze Slaného, která zároveň provozuje i pěstitelskou pálenici ve Mšeci.

Zároveň dodala, že oblíbenost odrůd se často mění, a proto tak neustále vysazují nové, po kterých zrovna lidé lační, jelikož je znají ze supermarketů. „Možná to lidi za chvíli přejde, jelikož ta jablka jsou výborná," řekl Žert, který vlnu obliby červených jablek také zaznamenal. U goldenů je ještě jeden problém. Jelikož jsou sladké, tak je občas těžké je udat alespoň do moštu.

Celkově je pěstování ovoce podle Ovocnářské unie v Česku dlouhodobě nerentabilní. Kromě pádu ceny po ruském embargu se na špatné situaci ovocnářů podepsaly podprůměrné sklizně z let 2010 až 2012. Výsledkem krize odvětví je podle Ludvíka to, že řada podniků s ovocnářstvím skončila a další kvůli nedostatku peněz na investice ovocnářství omezují.