Majitel, kterými jsou České dráhy, to chtěl napravit. Město ale návrh na rekolaudaci odmítlo.

Dalším problematickým místem je asijská prodejna v přízemí nedalekého bytového domu, která je jediným obchodem v lokalitě. Podle místních se tam scházejí nepřizpůsobiví lidé.

„Je tu stálý nepořádek, nedávno tu například bylo vyražené sklo a rozbité vstupní dveře,“ říká jeden z obyvatel nového bytového domu Tomáš Danzer. Jemu i dalším sousedům vadí, že v okolí přespávají pod širým nebem bezdomovci, kteří mají vazby právě na nájemníky v ubytovně.

„Stále si stěžujeme na radnici, každou chvíli voláme strážníky,“ připomíná Tomáš Danzer, který je přesvědčený, že by se radnice měla na čtvrť nedaleko hlavního nádraží, kde se nacházejí ještě další dvě ubytovny, začít konečně zabývat.

Ilustrační foto.
Nymbursko má vodu nejméně na dvacet let

Nymburská radnice, která vnímá lokalitu na základě opakovaných stížností místních lidí na spornou ubytovnu jako problémovou, odhalila, že nemovitost vůbec není oficiálně zkolaudována jako ubytovna, ale jako rodinný dům.

„Proto jsme před půl rokem vyzvali České dráhy k nápravě tohoto nesouladu,“ vysvětluje starosta Nymburka Pavel Fojtík.

České dráhy obratem požádaly o rekolaudaci objektu na ubytovnu. S tím však město nesouhlasí. „Radní tento požadavek jednohlasně zamítli, v žádném případě nechtějí legalizovat současný stav,“ připomíná starosta.

V současné době navíc končí ubytovna v Třebestovicích, jejíž nájemníci se stěhují v rámci regionu do různých míst s volnými kapacitami. Mohla by mezi ně patřit i nymburská ubytovna Českých drah v Resslově ulici. A to město nechce připustit.

České dráhy potvrdily prostřednictvím své mluvčí Radky Pistoriusové, že uvedený objekt je v katastru nemovitostí zapsán jako rodinný dům s číslem popisným. „České dráhy oslovily Městský úřad v Nymburce se žádostí o změnu využití stavby. Radnice nás vyzvala k doplnění potřebných údajů ke změně užívání stavby, na nichž nyní pracujeme,“ říká Pistoriusová. Podle ní České dráhy jako majitel objektu neevidují žádnou stížnost a jsou připraveny s firmou, která ubytovnu provozuje, jednat.

Kauza sporné ubytovny je papírově u konce. Dům patřící Českým drahám bude podle posledního vyjádření města nadále veden jako rodinný dům, v němž bude majitel moci pronajímat volné prostory k bydlení. Ve skutečnosti bude záležet na další komunikaci mezi městem a Českými drahami i na tom, zda město uhlídá dodržování jasného pravidla, podle něhož dům nesmí sloužit jako přechodné bydliště s rychlým střídáním nájemníků.

Miloš Petera.
Miloš Petera: Musíme řešit, jak vodu udržet v krajině