„Jedná se stovky kubíků, které se navalily dolů do areálu správy zámeckého parku. Sesuv s sebou vzal některé drobné stavby letního kina včetně sedaček. Promítací kabina se nachází z jedné třetiny ve vzduchu, hrozí přímé nebezpečí pádu do údolí," popsal scénu Petr Blabol, správce parku.

Zcela zničená byla kůlna, v níž byly uložené stroje. „Zjišťujeme i škody na hlavní zděné budově, které budou neúměrně vyšší, než na čemkoliv jiném," upřesnil správce parku. Celkové škody jsou odhadnuté na 40 až 50 milionů korun.

„Je to horší, než jsme si mysleli," konstatoval místostarosta Vlašimi Karel Kroupa. Odstraněný bude domek se záchody, které se v létě podrobily rekonstrukci. „Do promítací kabiny s technikou nemáme lézt. Je to nebezpečné," dodal místostarosta.

Letitá vlhkost

Okolí celého kráteru bude oplocené, padlé stromy odtěžené a na svah instalují geodeti měřící body, zda sesuv nepokračuje.

Zborcená zeď letního kina stála na navážce. „Působila tam letitá vlhkost na savém podloží. Situaci nepřispěly stromy na svahu. V sobotu odpoledne foukal silný vítr a nevylučuji, že sesuvu pomohla plocha koruny stromů," upřesnil pro Český rozhlas Region místostarosta Karel Kroupa. Aby mohla na místo nastoupit těžká stavební technika, bude potřeba zdemolovat i vstupní vrata a pokladny.

Zkušební vrty

V lokalitě kina a na přilehlých svazích dojde také k vyvrtání zkušebních vrtů, které ukáží, jaké další kroky musí město podniknout. Mimo jiné čeká vedení města také na výsledky hydrogeologického průzkumu. Podle jednání s památkáři a navrženým řešení sanace se rozhodne, co se bude dít v areálu letního kina následně.

Podle informace statika byla stavba časovanou bombou, která „zde tikala" desítky let. V padesátých letech byla totiž opěrná zeď vybudovaná na měkkém podloží a do několika metrů zavezena zeminou. Je ale celkem jisté, že nutné finanční výdaje půjdou do desítek milionů a nad existencí vlašimského letního kina visí velký otazník.

Čtěte také: Sesuv u vlašimského letního kina zkoumá statik a posoudí hydrogeolog