Jak jsme vás informovali minulý týden, tak ceny tepla pro středočeské domácnosti se zvýší pouze v případě hnědého uhlí. Cena stoupne maximálně o tři procenta. Lidé topící plynem, černým uhlím nebo biomasou změnu takřka nepocítí.

Mluvčí Skupiny ČEZ pro západní a střední Čechy Martin Sobotka uvedl, že jejich ceny porostou minimálně. Existuje několik vlivů, které působí na aktuální cenu tepla.

„I přes úsporná opatření na straně stálých nákladů nám rostou jednotkové stálé náklady vlivem poklesu dodávek tepla," sdělil mluvčí Martin Sobotka. Dalším faktorem je vliv inflace, změny cen tepla, za které ho nakupují z elektráren. Do cen se taktéž promítají náklady vyvolané zvyšujícími se hygienickými a ekologickými požadavky na zdroje tepla.

Stabilní dodávky

Letošní topnou sezónu očekávají podobnou, jako tomu bylo loni, a počítají se stabilními dávkami.

„Meziročně se nám daří připojovat zhruba desítku menších odběratelů o objemu až 60 TJ, přesto tato připojení nepokryjí celkový pokles dodávky tepla vyvolaný úspornými opatřeními na straně zákazníků," uvedl Martin Sobotka. V případě ČEZ Teplárenská, a.s. se jedná o pokles dodávek až 150 TJ ročně.

Aktuálně ČEZ zahájil nabídku nových služeb energetického a dotačního poradenství. Příští rok by se chtěli zaměřit na rozšíření poskytovaných služeb napříč celou republikou.

„Našimi nejdůležitějšími připravovanými investičními projekty jsou výstavba záložní 150 MW centrální plynové kotelny v Elektrárně Ledvice, kterou bychom chtěli v roce 2014 připravit do fáze zkušebního provozu," doplnil Martin Sobotka. Dále se budou věnovat pilotním projektům získávání zákazníků v oblasti provozování, instalace tepelných zařízení, prodeje tepla a nabídky komplexních služeb v této oblasti.

Celkem 800 odběratelů

Do středních Čech patří ČEZu provozní jednotka Mělník s Horními Počáply, které nejsou plynovfikovány, a Dolními Beřkovicemi.

Významní odběratelé jsou hlavně z odvětví průmyslu a obchodu, kde vytápí například skleníky, areál bývalého cukrovaru a dále. V lokalitě zásobují také veřejná zařízení státní správy a samosprávy, bytová družstva, administrativní a obchodní místa a jiné nebytové odběratele a také rodinné domy. Celkem mají v regionu zhruba osm set odběratelů, kterým dodávají asi 350 TJ.