Rozhodnutí se týká zrušení poplatku ze vstupného, jehož sazba se pohybovala mezi 5 až 20 procenty z vybrané částky při konání kulturních, sportovních, prodejních a reklamních akcí pořádaných ve městě.

„Zrušení tohoto poplatku jsem navrhnul zejména z toho důvodu, aby zmizela zbytečná administrativní a finanční zátěž pro pořadatele kulturních a společenských akcí v Příbrami," uvedl místostarosta města Příbram Václav Švenda s doplněním, že tento druh poplatku se neplatí například v Písku, Berouně, Benešově nebo Kutné Hoře.

„V letošním roce se úředníci našeho města ve zvýšené míře podíleli na zajištění mnohých kulturních akcí a to je dlouhodobě neudržitelné," doplnil místostarosta. Dále konstatoval, že zrušení poplatku ze vstupného by mohlo motivovat soukromé subjekty k častějšímu pořádání akcí.

Bohatší kulturní život?

Poplatky ze vstupného přinášely do městského rozpočtu zhruba 250 tisíc korun ročně. Podle zastupitelů osvobozením od těchto poplatků však lze očekávat vyšší zájem podnikatelských i jiných subjektů o pořádání těchto akcí.

To by mělo přinést zvýšený příjem do městské pokladny za pronájmy, například z letního kina, sportovní haly, estrádního sálu nebo divadla. „Zrušením této vyhlášky podpoříme, a to bez zásadnějšího dopadu na městský rozpočet, bohatší kulturní život v našem městě," uzavřel místostarosta.

Čtěte také: Zvýšení poplatků OSA by zásadním způsobem zasáhla do rozpočtu města