Jako první vyjeli k události do ulice K Nádraží profesionální hasiči z Říčan a dobrovolné sbory z nedalekých Mnichovic a Senohrab. Hned po příjezdu na místo však bylo jasné, že budou potřeba další síly a prostředky, neboť v plamenech byla celá stodola o půdorysu 25 x 10 metrů, ze které se valil i hustý černý dým.

V objektu totiž firma skladovala pneumatiky, palety s balíkovaným asfaltem, sudy s penetrací a další chemické látky, převážně v plastových obalech. S vyhlášením druhého stupně požárního poplachu byly zároveň povolány jednotky z Benešova, Pyšel, Ondřejova, Struhařova, Turkovica a Velkých Popovic.

Vzhledem k charakteru uskladněných materiálů vyjely do Mirošovic i speciální hasicí a pěnové kontejnery z Kladna a Kutné Hory. Kvůli možnému ohrožení životního prostředí povolal velitel zásahu také experty ze Školicího střediska a chemické laboratoře v Kamenici.

Propadlá střecha a namrzající voda

Vlastní zásah byl poměrně komplikovaný, protože se na objektu propadla střecha a postupně se začaly hroutit i jeho některé další části. Hasiči tak mohli nasadit proudy pouze z vnější strany nebo z výškové techniky. Při teplotě minus pět stupňů Celsia byla nepříjemností i namrzající voda, takže o pomoc s posypem přilehlých komunikací byli požádáni silničáři.

Na místě byli také zástupci životního prostředí, kteří ve spolupráci s kamenickými chemiky odebrali několik vzorků z místních vodních zdrojů pro kontrolu, zda nedošlo ke kontaminaci nebezpečnými látkami. Kromě toho bylo monitorováno i ovzduší, ale díky příznivým rozptylovým podmínkám obyvatelé obce ani v okolí ohroženi nebyli.

Krátce po jedenácté hodině se podařilo požár lokalizovat, byl snížený poplachový stupeň a začala postupná redukce jednotek. Z rozhodnutí velitele zásahu zůstala na místě pouze dobrovolná jednotka ze Senohrab, kterou v noci vystřídali hasiči z Mnichovic. Jejich úkolem bylo do středečního rána zajistit dozor nad požářištěm.

Nedbalost některého ze zaměstnanců

Podle vyšetřovatele požárů se přímé škody vyšplhaly na tři miliony korun, hodnoty za další dva miliony hasiči včasným zásahem uchránili. Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností nedbalostní jednání některého ze zaměstnanců firmy. Celá událost se obešla bez zranění.

Poděkování patří starostovi Mirošovic, který všem zasahujícím složkám nabídl možnost občerstvení v místní prodejně na náklady obce, i kolegům z říčanské stanice za dovezení várnice s horkým čajem pro promrzlé hasiče a policisty.

Ladislav Holomčík, mluvčí HZS Středočeského kraje

Čtěte také: V Kladně hořel sklad materiálu, zasahovalo devět jednotek hasičů