17:08 - Tímto se s vámi, milí čtenáři, loučíme a těšíme se na vás ve čtvrtek při posledním třetím dni prezidentské návštěvy Středočeského kraje. Online zpravodajství začne kolem desáté hodiny z Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi.

17:06 - Prezident jedná s velením základny, již bez přítomnosti novinářů.

17:00 - Skončila prohlídka letounů a vojenské techniky, pří které měl prezident výklad od velitele základny.

16:44 - Prezident překvapil tím, že si na návštěvu letiště vzal vojenskou bundu. V ní si například prohlížel kokpit gripenu. Ve chvíli, kdy do jednoho z kokpitů nalézal jeho kancléř Vratislav Mynář, ho varoval slovy: "Hlavně si dej pozor na katapult." 

16:37 - Konvoj s panem prezidentem dorazil před nastoupenou jednotku.

16:24 - Na vojenském letišti v Čáslavi jsou vojáci již nastoupení, čekají na příjezd prezidenta.

15:40 - Program první dámy skončil. Ve čtvrtek už má Ivana Zemanová jiné aktivity. Podle jejích slov se ji z obou dnů ve Středočeském kraji nejvíce líbil hospic v Čerčanech na Benešovsku.

15:25 - Prezidentská kolona se vydala směrem na Čáslav. Na vojenské letiště by měla dorazit v 16.35 hodin.

15:18 - V Dobrovici skončilo setkání prezidenta Miloše Zemana se zaměstnanci cukrovaru a lihovaru. Hodně se diskutovalo a hlava státu nešetřila ani svými populárními bonmoty. Na rozloučení dostal dary v podobě homole cukru či slivovice.

14:57 - V hospici v Čerčanech se Ivana Zemanova setkala s tamním klientem, malířem panem Staňkem a zahrála si s dalšími hru, kdy hádala názvy knih podle obrázků.

14:15 - Prezident Miloš Zeman vyrazil na prohlídku dobrovického areálu cukrovaru, lihovaru a bioplynové stanice. Rozlehlý areál firmy si prohlíží z vyhlídkového autobusu.

14:11 - „Pan prezident byl mimořádně připraven. Ať mluvil kdokoliv, byl vždy v obraze," nechal se slyšet starosta Dobrovice Tomáš Sedláček. V sále Dobrovických muzeí skončilo setkání se starosty a místními podnikateli.

13:36 - Po obědě na poděbradské kolonádě se první dáma Ivana Zemanová s doprovodem přesouvá do Hospice Dobrého pastýře v Čerčanech na Benešovsku. K programu se připojila i středočeská radní Emílie Třísková. Po obědě policejní doprovod popřál Ivaně Zemanové k jejím středečním padesátým narozeninám.

13:10 - Menu, které se bude podávat v Dobrovických muzeích k obědu, je dosud zahaleno tajemstvím. Víme však, že občerstvení připravovali studenti Střední odborné školy v Horkách nad Jizerou. "Naši žáci mají s podobnými rauty zkušenosti, každoročně vaří třeba pro Pražský hrad při příležitosti plesu hradní stráže. Na občerstvení pro prezidenta pracovali dva dny," prozradil ředitel školy Vratislav Morava.

12:55 - Prezident Zeman dorazil před třináctou hodinou do Dobrovice na Mladoboleslavsku, do areálu Dobrovických muzeí, kde ho přivítali zástupci zdejšího cukrovaru TTD Tereos. Předseda představenstva Oldřich Reinberger a předseda dozorčí rady Yves Belegaud. Kolemjdoucí mohli prezidenta krátce zahlédnout, poté zmizel v útrobách muzeí, kde ho čeká oběd.

12:28 - Při dotazu na budoucnost bývalého vojenského prostoru v Milovocích prezident Miloš Zeman a hejtman Miloš Petera uvedli, že v létě zavítají do České republiky čínští investoři, kterým právě tento prostor chtějí ukázat a nabídnout pro možné využití. Na závěr návštěvy se prezident republiky podepsal do pamětní knihy města a dekoroval jeho prapor pamětní preziodentskou stuhou.

12:10 - Skončilo setkání prezidenta s občany Milovic, které se konalo ve foyeru místní radnice. Dorazilo přibližně 150 lidí. Nebyly zaznamenány žádné protesty. Dotazy týkající se italského hřbitova či budoucnosti bývalého vojenského prostoru směřovaly nejen na hlavu státu, ale také na hejtmana Miloše Peteru a starostu Milana Poura. Na závěr setkání evidentně dobře naložený prezident odvyprávěl vtip a momentálně se chystá k odjezdu do Dobrovice na Mladoboleslavsku, kde navštíví místní cukrovar.

11:47 - Ivana Zemanová prochází před plánovaným obědem poděbradskou kolonádou. Lidé se za ní otáčí, někteří ji hlasitě zdraví, ochranka i policisté bedlivě sleduji okolí.

11:35 - Také ve středu má první dáma Ivana Zemanová v rámci návštěvy Středočeského kraje vlastní program. Navštívila vilu významného geodeta a geometra Vojtěcha Obereignera v Poděbradech na Nymbursku. Vylezla až na půdu, kde se prodírala starým mobiliářem patřící rodině majitele. Líbil se ji keramický držák u šuplíku, který je zase v módě.

11:18 - Milovice navštívil prezident ČR téměř po třinácti letech. Tehdy, 12. června 2002, to byl prezident Václav Havel. Ten současný - Miloš Zeman - navštívil Nymbursko po roce a půl. Tehdy jeho návštěva směřovala do Nymburka.

10:57 - Prezident Miloš Zeman před několika okamžiky přijel před milovickou radnici. Zájem veřejnosti je minimální. Hlavu státu uvítal starosta města Milan Pour a společně vešli do budovy radnice. Nyní čeká prezidenta neveřejné setkání s místními zastupiteli. Přibližně za dvacet minut by mělo dojít k setkání s obyvateli.

10:45 - Před příjezdem hlavy státu do Milovic na Nymbursku, a tedy začátkem programu druhého dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji, se před radnicí shromažďují zatím především novináři a policisté. Policistů jsou na místě desítky a po náměstí se rozhléhají pokyny z vysílaček. Obyvatelé ve větším počtu zatím nedorazili, místo obhlíží první jednotlivci.

10:37 - Vítáme vás u našeho online zpravodajství z druhého dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji. Pro aktualizaci stránky stiskněte klávesu F5.

Prezident už při úterní návštěvě krajského úřadu v Praze řekl, že se těší do Milovic, které jsou nejmladším městem v České republice. Po setkání s vedením města si tam promluví s místními lidmi.

Dalším cílem bude Dobrovice na Mladoboleslavsku, kde Zeman navštíví muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství a sejde se se zástupci společnosti Tereos TTD, jež patří mezi lídry tuzemského trhu s cukrem.

Poté navštíví čáslavské vojenské letiště, kde si prohlédne letouny a pohovoří s piloty a příslušníky technického personálu. Bude si mimo jiné moci zblízka prohlédnout kokpit stíhačky Jas-39 Gripen.

V poslední den své návštěvy, ve čtvrtek, má Zeman v plánu návštěvu Brandýsa nad Labem u Prahy, kde se mimo jiné projede parníkem po Labi. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) už dříve řekl, že vedení kraje chce Zemanovi představit projekt veřejných přístavišť, která by se v letošním roce měla začít stavět.

Online zpravodajství z prvního dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji si můžete připomenout ZDE.

Třídenní návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana ve Středočeském kraji.

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.