Praha chce omezit od začátku příštího roku vjezd kamionů do Prahy. To se nelíbí vedení Středočeského kraje. „Toto rozhodnutí by zásadním způsobem poškodilo obyvatele středních Čech, zejména pak obcí jako jsou Říčany či Úvaly a další jihovýchodně od Prahy," uvedl Petera.

Vznik pracovních skupin 

Praha proto navrhla vznik pracovní skupiny, kterou budou tvořit zástupci obou krajů. Přizváni mají být ještě zástupci ministerstva dopravy. „Jako Praha nechceme ohrozit hospodářství, ale jsme zvoleni v Praze a musíme chránit její obyvatele. Jako Praha něco připravujeme, ale budeme to následně řešit dohromady a budeme čekat výstupy o úpravách v Praze i Středních Čechách," řekl Dolínek.

V oblasti parkování by měly podle Dolínka oba kraje apelovat na vyřešení majetkoprávních problémů v okolí některých železničních stanic ve Středočeském kraji.

„Budeme chtít součinnost premiéra a ministrů, aby se rozsekl majetkoprávní spor mezi SŽDC a Českými drahami a na území Středočeského kraje mohla vznikat parkoviště P+R," řekl Dolínek. Jakmile bude spor vyřešen a kraj vyřídí nutné náležitosti, je Praha připravena pomoci s výstavbou P+R.

Zástupce Středočeského kraje 

Obě strany se také dohodly, že Praha bude požadovat, aby Středočeský kraj měl svého zástupce v pracovní skupině k dostavbě okruhu, kterou povede náměstek ministra dopravy. Na založení skupiny se Praha domluvila s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Byl jsem ujištěn, že se zástupcem, kterého vyšle Středočeský kraj, je v komisi počítáno," uvedl Petera.

Část okruhu mezi D1 a D11 by se podle harmonogramu pracovní skupiny mohla začít stavět na konci roku 2019. Nyní dotčené orgány řeší tzv. řízení EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Petera nebyl přizván 

Úterní jednání pražské rady se měl Petera účastnit jako host. K jednání nakonec přizván nebyl. „Paní primátorka (Adriana Krnáčová) se obávala, že jakékoliv moje vystoupení by mohlo být součástí předvolební kampaně," uvedl Petera. Podle Krnáčové se obě strany domluvily, že se sejdou nad zmíněnými tématy do dvou týdnů.

Čtěte také: Kraj chce jednat o záchytných parkovištích s premiérem