K ohni tam byli hasiči přivoláni šest minut po půl čtvrté, připomněl v neděli Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. „K místu události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Říčany, Jílové, Řevnice a dobrovolná jednotka z Dolních Jirčan.

V rámci mezikrajské pomoci byly vyslány také jednotky Hasičského záchranného sboru hl. města Prahy, a to ze stanic Modřany a Chodov," připomněl Svoboda počáteční velké nasazení sil a prostředků, které už samo o sobě vypovídá o rozsahu maléru.

Dalším potvrzením pak je rozhodnutí velitele zásahu, který už cestou k ohni vyhlásil II. stupeň požárního poplachu – k odhalení, že je zle, stačil pohled na hustý černý dým.

Pět proudů vody v boji proti požáru

„K místu události tak postupně vyjely ještě jednotky SDH Průhonice, SDH Vestec a SDH Osnice; z Prahy-Petřin byl vyslán protiplynový automobil a na místo vyjel řídicí důstojník územního odboru," konstatoval Svoboda.

Do boje s plameny, které při příjezdu prvních jednotek už zachvacovaly nejenom pergolu, ale i polovinu střechy domu a rychle se rozšiřovaly na zbytek nemovitosti, hasiči nasadili pět vodních proudů. Oheň se podařilo rychle dostat pod kontrolu – a krátce po půl šesté i zcela uhasit.

„Provedeným průzkumem nebyla v domě nalezena žádná osoba. Hasiči z domu vynesli dvě propanbutanové láhve, které na zahradě následně ochlazovali," poznamenal Svoboda.

Příčina vzniku požáru včetně zkoumání okolností jeho šíření zůstává předmětem dalšího šetření – jak z pohledu hasičů, tak i policie.

Čtěte také: Hořely čarodějnické ohně, ale i střechy domů