Ocenění za vzornou spolupráci na projektu Přirozený porod v porodnici (PPP) přijel lékařům a sestřičkám předat ředitel projektu RNDr. Tomáš Raiter (současně také řešitel projektu spokojenosti pacientů v nemocnicích Kvalita očima pacientů) a ředitelka serveru Babyweb.cz Adéla Stolaříková.

„Dvouletý pilotní projekt si kladl za cíl motivovat ke změně vedení porodů jak porodnice, tak rodičky. Porodnice, které se zapojily do projektu, jsou vedeny k lepší komunikaci a vytváření vlídného prostředí, rodičkám pak měl projekt ukázat, že v porodnici lze rodit přirozeně a přitom bezpečně, 
s laskavým přístupem a zachováním intimity prostředí. Záměrem projektu PPP bylo mimo jiné i snížení počtu domácích porodů," informovala Příbramský deník mluvčí příbramské nemocnice Jitka Kalousková.

Ze dvou úhlů pohledu

Porodnice byly hodnoceny podle dvou úhlů pohledu. Tím prvním byla spokojenost rodiček, tím druhým statistika a hodnocení vybraných lékařských úkonů (například podíl císařských řezů, podíl porodů vedených porodní asistentkou, podíl nástřihů hráze a další).

Babyweb.cz sestavil dokument Desatero přirozeného porodu, který vychází z doporučení vydaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Českou gynekologicko-porodnickou společností (ČGPS), Dětským fondem OSN (UNICEF), Koalicí za zlepšení služeb 
v porodnictví (CIMS) a Mezinárodní iniciativou za porodní péči pro matku a dítě (IMBCI).

„Chtěli jsme, aby zpracování dat, tvorba dotazníků a hodnocení bylo vysoce profesionální. Projekt PPP realizujeme jako součást renomovaného výzkumu Kvalita očima pacientů (KOP), jehož řešitelem je Tomáš Raiter, který má se sběrem dat ve zdravotnických zařízeních a následným vyhodnocováním desetileté zkušenosti. Projekt PPP podporuje také Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky," vysvětlila Adéla Stolaříková.

Unikátní přístupový kód

„Porodnická pracoviště sbírala emailové adresy rodiček během hospitalizace po porodu a my jsme následně rozesílali na tyto adresy pozvánky k vyplnění dotazníku s unikátním přístupovým kódem pro každou rodičku. Tím byla zajištěna kontrola souboru respondentek a vyloučen přístup neautorizovaných osob. Z celkového počtu 27 651 porodů v 15 českých porodnicích bylo osloveno a přizváno k vyplnění dotazníku celkem 10 749 rodiček," řekl Tomáš Raiter.

„S příbramskou porodnicí se nám pracovalo výborně a zdejšímu personálu i rodičkám velmi děkujeme. Je vidět, že se tady nastávajícím maminkám líbí," dodal.

Desatero přirozeného poroduDialog. Usilovat o dialog, vstřícnou komunikací a empatické jednání veškerého personálu.

Individuální přístup. Zohledňovat individuální přání a potřeby rodičky i novorozence po celou dobu pobytu v porodnici.

Informovanost. Informovat pravdivě, srozumitelně, bez zbytečného zastrašování a včas o všech úkonech v rámci poskytované péče.

Respekt. Respektovat intimitu a soukromí ženy, vyvarovat se familiárnosti v přístupu k ženě.

Odbornost. Sledovat a uplatňovat nejnovější odborná doporučení (WHO, ENCA apod.).

Souhlas. Provádět veškeré lékařské zásahy a medikaci pouze v opodstatněných případech a vždy na základě informovaného souhlasu rodičky.

Bez poplatků. Nezpoplatňovat přítomnost blízké osoby u porodu a umožnit, aby ženu mohlo doprovázet více osob najednou.

Svoboda. Volbu polohy ponechat ve všech dobách porodních na rozhodnutí rodičky.

Stop škodlivé separaci. Podporovat raný kontakt „kůže na kůži" a samopřisátí. Zajistit nepřetržitou blízkost matky a dítěte po porodu i na oddělení šestinedělí. Vyšetřovat fyziologické funkce novorozence na těle matky nebo v její těsné blízkosti.

Kojení. V maximální možné míře podporovat kojení, zajistit vlídnou a praktickou pomoc, naslouchat potřebám a požadavkům matky.

(Článek vznikl ve spolupráci s mluvčí nemocnice Jitkou Kalouskovou)

Čtěte také: Kladenská nemocnice má certifikát Spokojená rodička