Od nynějška totiž mají k dispozici novou policejní služebna přímo na sídlišti nedaleko plaveckého bazénu. Lidé v panelových domech tak mohou spát o trochu klidněji. Podle tiskové mluvčí kolínských policistů Martiny Fejfarové bylo místo v ulici Rimavské Soboty vybrané strategicky. „Třicet procent veškeré trestné činnosti se odehrává právě na sídlišti," vysvětlila mluvčí s tím, že policejní služebna v Kutnohorské ulici bude fungovat i nadále. Není to tedy tak, že by se muži zákona přesunuli z centra města mezi panelové domy. Nadále budou fungovat obě služebny. Nyní však budou mít policisté drobnou kriminalitu, jako je vykrádání sklepních kójí, více pod drobnohledem.

„Beru to jako jeden z milníků našeho společného úsilí s městem a s dalšími subjekty," řekl při slavnostním otevírání nové služebny vedoucí kolínských policistů Jiří Fejfar. Ten také podotkl, že nápad na vytvoření zázemí pro policisty právě na sídlišti vznikl již před třemi lety. Právě tehdy totiž vznikal projekt Bezpečný Kolín a služebna v místech s největší kriminalitou byla jednou z klíčových bodů.

Jeho slova potvrdil také starosta města. Vzpomínal, že když hovořili o tom, co by Kolínu nejvíce pomohlo, vyjmenoval asi pět nejdůležitějších věcí. „Na prvním místě to byla služebna policie jinde než v centru města nebo na Šťáralce," vysvětlil a dodal, že podle něj je to první krok k prevenci. „A pokud k drobné trestné činnosti bude přesto docházet, věřím, že viníky chytí policisté zavčasu," řekl ještě starosta města.

Všichni svorně doufali, že se plány podaří uskutečnit v co možná nejkratším čase. Jak to tak bývá, čas však hrál proti nim. Otevření se Kolínští dočkali až po třech letech. Na vině byl technický stav budovy, ve které budou policisté sídlit.

Slavnostního otevírání nové služebny se zúčastnil mimo jiné také ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera. Ten děkoval hlavně za projekt Bezpečné město jako celek. „Tento projekt se stává vzorovým nejen ve středních Čechách, ale daří se ho rozšířit i mimo náš kraj," řekl. Novou služebnu v místě, kde jsou muži zákona potřeba více než jinde bere jako jeden z výsledků Bezpečného Kolína. „Kam jinam služebnu přiblížit než tam, kde je ten největší problém?" položil Václav Kučera řečnickou otázku. Podle jeho názoru jdou kolínští policisté správnou cestou a i tento bod projektu by mohlo být příkladem pro další města.