Bývalý ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina byl v minulosti kritizován za interní audit, který údajně odhalil mnoho nedostatků v účetním výkaznictví.

Zpráva se zmiňuje i o tom, že na krajském úřadě dostatečně nefungují kontrolní mechanismy. Někteří pracovníci úřadu jsou prý odměňováni dvakrát jednak jsou placeni jako zaměstnanci kraje a jednak z evropských peněz.

O nápravách by mohlo být jasno už koncem března, kdy by měl návrhy na řešení předložit Štětinův nástupce Robert Georgiev.

Ze zprávy údajně unikly informace

Štětina na svou obhajobu uváděl, že krajský úřad má šest set zaměstnanců a hospodaří s šestnáctimiliardovým rozpočtem a je tedy logické, že se určité závady mohou objevit. Podle něj sice nebyla auditová zpráva veřejná, ale přesto z ní unikly některé informace na veřejnost. Ty měly být údajně použity proti němu.

Na snadnou přístupnost dokumentů si postěžoval také hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD). Podle něj by do budoucna podobné zprávy neměli dostávat jen předsedové výborů zastupitelstva, ale všichni zastupitelé nebo případně novináři přímo od vedení kraje.

„Stává se, že ještě dřív, než tyto informace někomu předáme, tak už jsou k nim tiskové konference," uvedl Řihák v narážce na kritiku z řad opoziční ODS. V minulosti tvrdil, že se opozice s dokumentem seznámila dříve než on.

Krajští radní se auditem zabývali na své úterní schůzi, a pověřili Roberta Georgieva, aby je informoval o opatřeních, která budou následovat k odstranění nedostatků. „Termín byl stanoven do do 31. března," upřesnila mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

Štětina v poslední době čelil kritice také kvůli závazkům rušené Středočeské turistické a informační služby (STIS) nebo prostředkům, jež krajský úřad vyplatil jeho přítelkyni. I kdyby neodstoupil, v čele úřadu by nejspíš stejně skončil. Řihák byl prý připraven ho odvolat.

Do případu je zapleteno víc lidí

Hospodaření STIS, ale i některé další krajské zakázky prověřují kriminalisté.

Kvůli údajnému porušování povinnosti při správě cizího majetku se škodou osm milionů korun čelí obvinění někdejší ředitelka STIS Šárka Alexa, a to v souvislosti s projektem Osobnosti Středočeského kraje, v jehož rámci byly například vytištěny brožury o lidech spojených s regionem.

Kvůli webové stránce pro mladé tojecool.cz je stíhána také bývalá mluvčí někdejšího hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) Berill Mascheková. Obě obvinění odmítají a tvrdí, že o ničem nerozhodovaly.

Kriminalisté si údajně vyžádali dokumenty k 17 podezřelým krajským zakázkám. Týkají se mimo jiné zámku Buštěhrad, leteckého muzea v Mladé Boleslavi, rozhledny u Mnichova Hradiště, areálu multifunkčního centra Vrchbělá, rekonstrukce Jezuitské koleje v Kutné Hoře nebo památníku národního odboje v Panenských Břežanech.

Řihák už dříve řekl, že kraj od policie dostával žádosti o dodání různých smluv. To, že je někdo obviněn, podle hejtmana ještě neznamená, že je vinen. „Myslím si, že v poslední době policie obviňuje kdekoho," dodal.

Čtěte také: Zdeněk Štětina končí ve funkci. Problémů bylo až příliš

ANDREA KARLÍKOVÁ