Na Příbramsku bylo spácháno celkem 1394 trestných činů. Z toho bylo objasněno 608 případů, což je téměř 44 procent a objasněnost se podařilo zvýšit o 7 procent.

Velmi pozitivním jevem je podle policejní mluvčí Moniky Schindlové to, že ubylo vloupání do vozidel, což byla nejčastější majetková trestná činnost.

„V letošním roce bylo vykradeno 97 aut a jde o pokles o 18,5 procenta oproti loňsku. Přes 60 procent vykradených automobilů bylo přímo v Příbrami. V roce 2007 jsme na Příbramsku od ledna do konce srpna evidovali dokonce 823 vloupání do vozů, během deseti let došlo ke snížení o 88 procent," upřesnila policejní mluvčí.

I bezcenná věc může nalákat zloděje

I přes razantní pokles je to neustále číslo, se kterým se ale policie nechce smířit a na tomto úseku probíhají různá opatření ze strany Policie ČR i městských strážníků. Není ale možné ze strany policistů ochránit všechna vozidla před vykradením.

„Každý majitel by se však měl sám snažit lépe zabezpečit svůj majetek, řidiči alespoň tím, že nebudou nechávat v zaparkovaném autě na viditelném místě kabelky, tašky, mobilní telefony apod. I zdánlivě bezcenná věc ale může nalákat zloděje k tomu, aby rozbili okénko a vzali si ji. Zanechané věci ve voze na ně působí jako magnet," uzavřela Monika Schindlová.

Čtěte také: Nový trend. Zloději kradou 
na dálku ve vašem počítači