Ve hře byl dobrý společenský život, klid a bezpečí, příjemné prostředí, zanedbané prostředí, neklid a nebezpečí a špatná dopravní situace. „Tím, že účastníci zaznačili špendlíkem do mapy bod, označili místo pocitem, který v nich vyvolává," vysvětlil autor mapy Jiří Pánek z Univerzity Palackého v Olomouci. Metoda tedy není založená na exaktních měřeních, ale na subjektivních vjemech účastníků.

Lidem se líbí u rybníků 

Kromě papírové verze se realizovala i mapa v elektronické podobě. Celkově se tak na výzkumu podílelo přes 60 občanů. Kladné hodnocení dostalo zejména centrum města či lokality v okolí rybníků Jureček a Marvánek.

Jako zanedbané prostředí byly označeny severní část Mlýnského rybníka, oblast u kina či například okolí vlakového nádraží. „Otázce na neklid a nebezpečí vévodí hlavně tři oblasti, a to park Antonína Švehly, podchod pod železnicí u nádraží a oblast před diskotékou Ballagio na Černokostelecké ulici," uvedl Jiří Pánek.

Policie zintenzivní preventivní činnost

Z hlediska špatné dopravní situace lidé označovali zejména hlavní dopravní tahy procházející městem, tedy ulici Říčanskou, 17. listopadu a Černokosteleckou.

Na výsledky výzkumu bude město operativně reagovat. Policie je například připravená na daných místech zintenzivnit svou preventivní činnost, a to zejména navýšením počtu strážníků v ulicích.

„Městská policie díky pocitové mapě získala cenné informace z pohledu občanů na problematiku ve městě," uvedl velitel městské policie Václav Řezáč. Zaměřit se také chtějí na posílení aktivity v místech vysoké dopravní zátěže.

O dopravě rozhodnou pocity občanů 

Vedení města plánuje využít podobného šetření i v budoucnu. „V současnosti chystáme studii týkající se dopravní situace a parkování v Říčanech. V jejím rámci bychom chtěli zkusit využít výzkum pomocí pocitových map," okomentovala tisková mluvčí města Adéla Ambrožová.

Pocitová mapa vznikla na základě projektu realizovaného na Univerzitě Palackého v Olomouci. Výzkumu se už účastnilo i několik městských částí hlavního města. Své pocity barevně vyjádřili například obyvatelé Horních Počernic, Prahy 21 či například Prahy-Libuš.

Čtěte také: Říčany u Prahy chtějí z města vytlačit kamiony nad 12 tun