Přitom dostatečně intenzivní větrání je nesmírně důležité nejen pro koncentraci žáků, ale i pro pohodu a celkové zdravé prostředí všech ve škole. 

Stejný problém mají všechny školy, v nichž nedávno vyměnili stará netěsná okna za nová, prakticky vzduchotěsná. Jen to většinou neřeší. Ve snaze šetřit teplo se zapomnělo na lidské zdraví, na hygienické požadavky.

Starosta Malého Újezdu Jaroslav Peleška potvrdil, že díky nedostatečné výměně vzduchu se uvnitř budovy hromadí oxid uhličitý, který od určitého množství způsobuje únavu a ospalost.

„Víme to. Se zateplením se škola takzvaně utěsnila. V nevětraných budovách se navíc kromě oxidu uhličitého hromadí i prach, vydýchaná vlhkost, různé škodlivé plyny a nepříjemné odéry. Různé studie prokázaly, že v případech s těsnými okny je nutné větrat každé dvě hodiny na tři až pět minut, aby proběhla dostatečná výměna nahromaděného oxidu uhličitého za čerstvý kyslík. I v noci," vysvětlil.

Větrání není hospodárné

Takový způsob výměny vzduchu v celé budově však nejen že není možný, není ani hospodárný. Častým přímým větráním otevřenými okny totiž dochází k úniku drahého tepla. A problémem je také znečištěné ovzduší. „V obci není plynofikace, spousta místních stále topí klasických uhlím. Ovzduší tu tak není právě z nejzdravějších," připomněl Jaroslav Peleška.

Nejlepším možným řešením je podle něj řízené větrání s rekuperací odpadního tepla. Při ní prochází čerstvý vzduch zvenčí přes speciální výměník umístěný v budově, který zároveň odvede vydýchaný vzduch plný oxidu uhličitého pryč ze školy. Potom se vzduch rozvede po budově.

Přínos vzduchotechniky není jen v zimě, větrání pomáhá i v létě. Chladným nočním vzduchem je možné takzvaně předchladit budovu tak, že to výrazně pomůže oddálit nástup vedra ve třídách, například v květnu, červnu či září.

„Čerstvý a čistý vzduch je nepřetržitě přiváděn do místnosti, použitý vzduch je odváděn ven. Zároveň zbude teplo, které výměník efektivně předá novému, čerstvému vzduchu, což není v žádném případě klimatizace. Dokonce po realizaci ušetříme peníze za vytápění, rekuperace má vysokou účinnost," popsal starosta obce.

Díky tomu bude do školy zajištěn neustálý přísun kyslíku a zároveň stálá teplota, které je v případě častého větrání nemožné dosáhnout.

Problémy s hlukem zmizí

„Díky větrání s rekuperací přijde do budovy čerstvý vzduch, který bude zbavený prachu po přefiltrování. Zmizí i problém s hlukem, hlavně v létě. Škola stojí blízko silnice a při otevřených oknech hluk pronikal do tříd. Navíc odpadnou i další negativní důsledky, například průvan od oken, který může způsobovat nachlazení blízko sedících žáků," připomněl Jaroslav Peleška.

Nákup a instalace vzduchotechniky a rekuperačních výměníků do budovy školy by mohly stát zhruba jeden a půl milionu korun. Obec se pokusí získat dotaci z Operačního programu životního prostředí v průběhu příštího roku, v němž jsou nově zavedené dotace na dodatečné větrání s rekuperací tepla, pokud už je škola dobře zateplená.

„Vybíráme projektanta, abychom měli všechno připravené, až bude výzva vyhlášena. Na čerstvém vzduchu pro děti ve škole by se rozhodně šetřit nemělo. V Malém Újezdu chceme mít bystré a chytré děti," uzavřel starosta.

RekuperaceJde o zpětné získávání energie, v tomto případě tepla. Jde o systém používaný v řadě technických oborů, využívá se například ve vzduchotechnických systémech a systémech odpadních vod, které získávají teplo z odpadního vzduchu, odpadní vody a jiných látek. Další informace a schémata lze najít ZDE.

Čtěte také: Investice města do budov mateřských škol se v Rakovníku začíná vracet