Ve Středočeském kraji hrozí v porovnání s ostatními kraji puštěným rekreačním objektům největší nebezpečí vykradení. Poněkud klidnější mohou být majitelé těchto nemovitostí v Karlovarském kraji, kde je počet vloupání nejnižší v Česku.

Riziko nevítané návštěvy se dá snížit, jakož i ochrana před nepřízní počasí. „Riziko, že nechtěná návštěva zavítá do rekreačního objektu, je v podzimních a především v zimních měsících až dvakrát vyšší než během léta, kdy jsou chaty a chalupy trvale nebo v pravidelných intervalech obývány. Často se při tom stává, že škody zjistí majitelé až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po zimě na chalupu opět vypraví," uvedl Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

Čtěte také: Sazba povinného ručení zřejmě brzy podraží

Nebezpečí je nejvyšší ve středních Čechách. Tam jsou rekreační objekty vykrádány zdaleka nejčastěji, ale jisti si nemohou být jejich majitelé ani z ostatních krajů. Ze 4846 krádeží vloupáním do chat, které se staly během minulého roku, jich na Středočeský kraj připadá téměř čtvrtina (1304). Naopak v Karlovarském kraji to bylo jen 142 vloupání.

K preventivním opatření patří i pojištění rekreační nemovitosti. To sice nezabrání vzniku škody, ale pomůže alespoň finančně s odstraňováním jejích následků, popřípadě pořídit si nové věci bez citelného dopadu na rodinný rozpočet.

Pojištění rekreačních objektů lze obvykle sjednat proti stejným rizikům jako u rodinných domů. Každá chalupa či chata by určitě měla mít pojištění pro případ požáru a výbuchu, zejména pokud jsou konstrukční prvky ze dřeva nebo pokud se k vytápění či vaření používá stlačený plyn.

Opomenout by neměli majitelé rekreačních objektů ani pojištění pro případ krupobití, vichřice a nadměrné tíhy sněhu nebo námrazy. Nejčastější přírodní škody, které v této oblasti pojišťovny registrují, jsou právě škody způsobené těmito nebezpečími, a jak ukazují statistiky posledních let, četnost těchto škod kvůli nevyzpytatelnému počasí narůstá.

Pokud se objekt nachází v blízkosti lesa nebo u ní stojí vzrostlé stromy, mělo by se sjednávané pojištění vztahovat i na škody způsobené pádem stromů. O nebezpečí povodní a záplav asi už není nutné hovořit.

Je dobré pamatovat i na „lidský faktor" a pojistit nemovitost také proti krádeži a vandalismu. Mělo by se vztahovat i na škody, které pachatel způsobí při vloupání třeba rozbitím oken, poškozením okenic nebo dveří.

Samostatně se musí pojistit i vedlejší stavby, jako například oplocení, studna, garáž, bazén nebo čistička odpadních vod.

Výše uvedená pojištění chrání vlastní objekt, nutné je však myslet i na jeho vnitřní vybavení.