Součástí expozice jsou autentické předměty, jako je stůl vůdce sudetských Němců Konrada Henleina nebo kopie pankrácké gilotiny. „Pak je tu docela silně emoční zážitek, a to je ve vagonu, kde návštěvník má pocit jakoby sám jel na cestu, která končí smrtí," uvedla Závorková.

Zajímavostí je také originální pamětní deska z londýnské Porchester Gate, kde byl připraven atentát na Heydricha. Ten za války bydlel v Panenských Břežanech v takzvaném dolním zámku.

K vidění jsou autentické exponáty

Oprava zámku postaveného v první polovině 18. století, ve kterém expozice vznikla, stála přes 50 milionů korun, částečně ji zaplatily evropské dotace. Památník lze nyní navštívit po domluvě, pevnou otvírací dobu bude mít od jara. V zámku za války bydlel nacistický pohlavár Karl Hermann Frank.

Na návštěvníky působí nejen autentické exponáty včetně zbraní, uniforem, korespondence a podobně, ale také moderní instalace, interaktivní části expozice a podobně. Nechybí ani sál pro promítání dokumentů.

Opravená je i kaple sv. Anny 

Práce na opravách zámku trvaly přes dva roky, mimo jiné bylo třeba sladit historický interiér s moderní expozicí. Ta se vedle války a jejích následků věnuje i historii zámku.

Opravená je v areálu zámku také kaple sv. Anny projektovaná architektem barokní gotiky Janem Blažejem Santinim-Aichelem, v plánu je ještě dokončení úpravy zahrady. Vedle nové expozice v Panenských Břežanech jsou významné památníky událostí období druhé světové války také například v Lidicích a Terezíně.

Čtěte také: Památník v Panenských Břežanech bude poprvé otevřen v prosinci