Slavnosti začínají jeho příchodem na hrad Krakovec a následně jeho cestou do německé Kostnice. 

„V červenci budou na Krakovci zahájeny národní slavnosti, které budou trvat celý rok, tedy od července 2014 do července 2015 formou představením stěžejních děl Mistra Jana Husa. Letošní část národních slavností vyvrcholí výstavou velkoformátových fotografií a vypravením dobového průvodu do Kostnice," vysvětlil radní pro kulturu Zdeněk Štefek.

Další akcí jsou tradiční oslavy opět konané na hradě Krakovec. Konají se již od roku 1945 a jejich spoluorganizátorem je již pátým rokem Středočeský kraj.Ten se podílel také na instalaci sochy Jana Husa na hrad Krakovec, která proběhla v roce 2011.

Přípravy už jsou 
v plném proudu

„Pro naši obec je to významná událost, proto připravujeme důstojnou připomínku a oslavu. To je nyní pro nás opravdu stěžejní věc," řekl starosta Krakovce Petr Jelínek. Podle jeho slov se hlavní program uskuteční první pátek v červenci a bude trvat tři dny.

K vidění bude divadelní představení, taneční zábava a na své si přijdou také milovníci hudby, zvláště pak folku a country. Součástí oslav bude jako každý rok bohoslužba přímo na hradě.

Přípravy jsou už v této chvíli na Krakovci v plném proudu. V obci s přípravami pomáhají místní. 

„Zapojují se všichni lidé, kteří mají zájem, aby se oslavy povedly a aby se lidé, kteří přijdou, u nás cítili dobře. Nikdy jsem s tím neměl problém. Ať jsem se obrátil s pomocí na kohokoliv, vždy mi vyhověl, ať už to byl místní nebo chalupář," ocenil ochotu místních starosta Petr Jelínek.

Slavnosti zaštiťuje prezident republiky

Za národní slavnosti s názvem Jan Hus - Evropan nové doby převzal záštitu prezident České republiky Miloš Zeman a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Středočeský kraj na této kulturní akci bude podílet peněžní částkou 1 milion korun a spoluvytvářením programu na svém území. Dohromady obě akce vyjdou kraj na 1,2 milionu korun.

„Uctění památky předního českého reformátora, učence a kazatele za to jistě stojí," vysvětlil středočeský hejtman Josef Řihák.