Vedení rakovnické radnice včele se starostou města Pavlem Jenšovským (ČSSD) a místostarostou Miroslavem Samašem (ANO) tvrdí opak. První veřejné jednání, které bylo naplánováno na úterý od 8.30 hodin, bylo ale odročeno.

„Jednání mělo být odložené na základě procesních záležitostí. Více informací k tomuto nemáme," reagovala na dotaz Rakovnického deníku Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Konkrétní důvody odročení jsme se ale dotazem na Okresní soud v Rakovníku nedozvěděli. Na telefonním čísle pro informace nám bylo sděleno, že k nařízení odročení došlo během pondělního dne, vyhotovené rozhodnutí a tady konkrétní důvody budou známy až během úterý. Případ má na starost soudce Miroslav Kalný.

Několik závažných porušení

Zhruba v polovině roku 2015 odvolal starosta Pavel Jenšovský na základě souhlasu ředitele krajského úřadu Středočeského kraje dnes už bývalou tajemnici Městského úřadu Rakovník Elišku Holkovou, a to na základě údajně zjištěných pochybeních.

„Zjistil jsem několik závažných porušení zákonných povinností na straně paní tajemnice, přičemž za nejzávažnější považuji opakované překračování pravomoci při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (rozsah pravomoci je na úřadě dán „Pravidly", která schválila rada dne 25. dubna 2012, pozn. red.) a opakované přisvojení si pravomoci rady jako kolektivního orgánu samosprávy," vysvětlil tehdy Deníku Pavel Jenšovský.

Rozdílný pohled na odškodnění

Eliška Holková se ale domnívá, že byla odvolána neoprávněně. Obrátila se proto na soud. Soudce Miroslav Kalný dal počátkem dubna oběma stranám tříměsíční dobu na nalezení možné mimosoudní dohody a jednání u mediátora. K dohodě ale nedošlo kvůli rozdílným pohledům na finanční odškodnění. Bývalá tajemnice požaduje po městu částku 1,2 milionu korun, radní se shodli na částce 40 tisíc korun.

„Radní však dále konstatovali, že případné poskytnutí uvedeného plnění v rámci soudního smíru nemá charakter kompenzace za neplatné odvolání z funkce či neplatné rozvázání pracovního poměru," doplnila Alida Štulajterová.

Čtěte také: Město Rakovník versus extajemnice: spor musí vyřešit soud