A to i ve chvíli, kdy by jim třeba člověk chtěl i pomoci. Někdy má zase strach, jak se při odmítnutí finanční pomoci dotyčný bezdomovec může zachovat.

S bezdomovci úzce pracuje Farní charita Beroun. O tom, jak se v určitých situacích zachovat, pověděly Romana Bradáčová, vedoucí terénního programu, a Soňa Křikavová, vedoucí Denního centra pro osoby bez přístřeší.

Jak se zachovat, když nás osloví bezdomovec?

Záleží na okolnostech. Pokud takového člověka striktně odbydete, můžete se setkat se slovní agresí, jelikož si vaši odpověď vyloží jako agresivní chování. Nemusíte mít obavu dát se s ním do řeči, převažují situace, kdy pokud projevíte o člověka na ulici zájem, rád si povídá. Můžete si ho vyslechnout a je samozřejmě na vás, do jaké míry příběhu uvěříte. Je třeba si uvědomit, že jeho situace není jednoduchá a nejste to vy, kdo ji může vyřešit. Pokud vidíte, že jde o opilého člověka, jeho reakci nemůžeme odhadnout, stejně jako u kohokoliv pod vlivem, takže v tom případě doporučujeme nevšímat si ho a odejít. Pokud nedělá výtržnosti, neobtěžuje a nepáchá škodu, nechte ho být.

Máme mu dát peníze, o které žádá?

Nejlepší odpovědí asi je: „Peníze vám nedám, ale můžeme společně nakoupit jídlo, pokud chcete." Pokud souhlasí, můžete se domluvit na tom, co chce koupit a nakoupené věci mu předat poté před obchodem. Darovaná padesátikoruna se tak nezmění například na krabicové víno. Je jen na vašem uvážení a zvážení své bezpečnosti a schopností člověka, kterého jste potkali, zda mu nabídnete nějakou menší práci, za kterou byste mu dali peníze. Určitě je ale namístě zeptat se ho, jestli ví, kde ve městě najde profesionální pomoc. V Berouně ho můžete nasměrovat na služby denního centra v Bezručově ulici, azylového domu či noclehárny na Zavadilce. Pokud se jedná o osobu v krizi, nalezne zde podporu a potravinovou pomoc, nocleh, podmínky pro hygienu, možnost ošacení. Pokud je takový člověk schopen pracovat, dostane zde možnost drobnou prací získat kredity na potraviny a na služby, které Farní charita Beroun poskytuje.

Častou prosbou také bývají peníze na jízdenku..

Je to na vašem zvážení, ale počítejte s tím, že se může stát, že je nevyužije na to, co tvrdí. Doporučujeme nedávat peníze, v tomto případě ani nekoupit jízdenku společně. Zakoupená neprojetá jízdenka se dá okamžitě vrátit. Pokud je tato osoba v krizi, nasměrujte ji na nás, budeme se snažit jeho situaci koncepčně řešit.

Máme se bát k bezdomovci přiblížit?

Všeobecně se ví, že lidé bez domova jsou cítit, ale to asi není důvod k obavám. Jinak při kontaktu s nimi, při rozhovoru, máte stejnou šanci chytit například chřipku jako v městské hromadné dopravě, je na vás, jestli se z obavy vyhýbáte společným prostorám.

Co když potkáme zbědovaného člověka? Jak mu pomoci?

Když je člověk v takovém stavu, že je ohrožen na životě, je vaší povinností zavolat zdravotnickou záchrannou službu, takzvanou rychlou pomoc. Jejich povinností je ošetřit každého, i kdyby neměl doklady. Pokud není bezprostředně ohrožen na životě, ale myslíte si, že potřebuje ošetření, můžete mu doporučit návštěvu lékaře. Ale doporučovaly bychom zavolat městskou policii s tím, kde se nachází člověk, který potřebuje pomoc. Policie ho bude monitorovat a případně sama rozhodne jak jeho situaci řešit, zda přivolat lékaře nebo zkontaktují nás, jednu ze služeb Farní charity ve Berouně nebo ho k nám sami odvezou.

Musíme se tedy obrátit jen na farní charitu?

Institucí a organizací, kam se mohou lidé o pomoc obrátit a vy je tam nasměrovat, je víc. V Berouně mohou lidé přijít na Sociální odbor městského úřadu, kde mají pracovnice informace o všech organizacích v regionu, které, dle cílové skupiny, pomoc nabízí. Můžete je odkázat na městskou policii, která pomůže v rozhodování, co dál.

Jaké zařízení pro bezdomovce vlastně farní charita provozuje?

Denní centrum (v přízemí Komunitního centra, Bezručova 928) má otevřeno denně od 8.00 do 15.30 hodin, přes noc funguje zmiňovaná noclehárna. Jako pobytové zařízení slouží azylový dům pro muže na adrese shodné s noclehárnou (Roháče z Dubé 131, Beroun 4). Azylový dům pro ženy provozujeme v centru Lochovic, v objektu zrekonstruované bývalé fary, Lochovice 42. Služba terénního programu pro osoby bez přístřeší pokrývá region Hořovicka a Berounska až po Kladno.

Čtěte také: Ženy tvoří pětinu lidí bez domova. Nejvíce trpí násilím