Peníze jsou určeny na podporu žáků ohrožených školním neúspěchem. Stejně tak dostanou školy také peníze pro další vzdělávání pedagogů.

Aktivitu od počátku podporuje zejména slánský starosta Martin Hrabánek. Jeho zásluhou a dalších kolegů z úřadu i vedení škol se podařilo získat peníze z Evropské unie i státního rozpočtu, přičemž Slaný nedá ze své pokladny ani korunu.

Děti, které mají slabší prospěch, získají například více šancí při hledání učebních oborů, případně následné pracovní uplatnění.

Hlavní je motivace

„Hlavním cílem projektu je rozvoj a zkvalitnění počátečního vzdělávání s ohledem na budoucí uplatnění na trhu práce a motivace k dalšímu vzdělávání u žáků základních škol prostřednictvím pěti klíčových aktivit rozdělených do dvou okruhů,“ vysvětlila vedoucí Odboru školství a tělovýchovy Městského úřadu ve Slaném, Dagmar Karfíková.

Vnitřní okruh je zaměřen na individuální podporu žáků ohrožených školní neúspěšností prostřednictvím individuálních podpůrných plánů a z něj vyplývajících aktivit.

Jedná se o aktivity formou konzultací, asistence, mimoškolní přípravy a podobně. Na profesní přípravu žáků a orientaci na trhu práce.

Vzdělávat se budou i pedagogové

Vnější okruh projektu je pak zaměřen na přípravu pedagogů na nové prvky a aspekty v jejich běžné pedagogické praxi související s hlavním cílem projektu, a to prostřednictvím vzdělávání, výměny zkušeností apod.

„V rámci těchto akcí se budou konat setkání pedagogů a žáků, vzdělávání obou skupin, exkurze k vybraným zaměstnavatelům, zajímavé tematické workshopy a vznikne návrh lokální strategie základního vzdělávání pro Slaný, která bude vycházet z vytvořené vize, legislativního rámce, swot analýzy a bude zakončena plánem rozvoje.

Vytyčíme si základní cíl, cesty a opatření vedoucí k jeho naplnění v určitém časovém období a měřitelný výstup, podle kterého bude možné sledovat naplnění cíle," řekl k projektu starosta Slaného Martin Hrabánek.