Díky přehledným barevným značkám a ukazatelům na rozcestí se ani na neznámém místě turista neztratí. Výlet si tak může naplánovat i podle náročnosti terénu, jež je zaznamenána v tištěných mapách i v jejich online verzi.

Zraněnému v lomu musel pomáhat vrtulník
Zraněnému v lomu musel pomáhat vrtulník

Nové trasy se až na výjimky nevytvářejí 

V současnosti značené cesty pokrývají zhruba 40 tisíc kilometrů. Podle Klubu českých turistů se tato síť dá považovat za komplexně ucelenou, proto se již nové trasy až na výjimky nevytvářejí.

„Opak však platí pro trasy k nově postaveným rozhlednám, takzvaná zapojení rozhleden do sítě tras, či k jiným nově vzniklým turistickým zajímavostem. Ostatní nové trasy jsou ‚trasami na zakázku‘. Jedná se o stezky, které značíme na žádost různých organizací většinou s vidinou zatraktivnění dané oblasti či obce,“ vysvětluje předseda značkařů pro Středočeský kraj Jan Linhart.

Pražský orloj.
Turisté mají utrum. Orloj zmizí pod lešením

Čtyři nové trasy 

Letos Klub českých turistů v kraji vytvořil čtyři nové trasy. Spojku mezi Kralupy nad Vltavou a Libčicemi nad Vltavou a mezi Libčicemi a Turskem. Dále vznikla také okružní trasa u Vonoklas a napojení nově otevřené rozhledny Čížovka.

Značení tras není náhodné, předcházejí mu pečlivé přípravy zahrnující nejen zmapování terénu. „Před samotným značením je nutné trasu prozkoumat, to znamená trasu projít, zjistit průchodnost cest, zajistit eventuálně souhlasy majitelů soukromých pozemků a podobně,“ říká Linhart.

Turistka v Praze. Ilustrační foto.
Návštěva Prahy láká Čechy, ale i turisty z Ruska

Čistě pražských tras je málo 

Tato práce však vyžaduje i notnou dávku trpělivosti, protože mezi průzkumem a vyznačením může být rozdíl i několika let. Tím však péče o trasu nekončí. „Každá nová trasa je obnovená jeden rok po vyznačení, a poté probíhají obnovy klasicky v tříletých cyklech,“ doplňuje značkař.

Čistě pražských tras je však málo a fungují spíše jako spojnice se Středočeským krajem. Zde se ale nachází na pět tisíc kilometrů značených stezek. Mezi nejoblíbenější patří návštěva lomů Malá a Velká Amerika v Českém krasu či skalní město Drábské světničky na Mladoboleslavsku. „Obecně lze říci, že turisty často přitahují zajímavosti jako jsou rozhledna, stánek, restaurace či přírodní památky,“ dodává Linhart.