Středočeskou hejtmankou se stane pravděpodobně Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO a jejím statutárním zástupcem se stane lídr STAN a kolínský starosta Vít Rakušan. Koaliční partneři tím budou respektovat výsledky krajských voleb, v nichž největší počet hlasů získalo ANO s mírným předstihem před STAN.

Radu budou tvořit zástupci nové koalice 

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 44 hlasů. V opozici zůstávají ČSSD, KSČM a zbývající dva zastupitelé TOP 09, kteří odmítli jít do koalice vedené Jermanovou.

Radu kraje budou tvořit zástupci zmíněné čtyřkoalice. ANO má kromě hejtmanky Jermanové ještě tři místa v radě. Členové hnutí obsadí nejspíše dopravu, finance a sociální věci. Hnutí STAN získalo také čtyři místa v radě: oblast bezpečnosti a cestovního ruchu, regionální rozvoj, investice a veřejné zakázky, oblasti životního prostředí a zemědělství. ODS obsadí rezort zdravotnictví a školství. Posledním oblast kultury si vezme na starosti člen TOP 09.

Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka„Chci, aby práci nového vedení ovlivňovaly dvě věci obyčejný, zdravý selský rozum a jakási racionalita a nadstranickost rozhodnutí, která budeme přijímat a uvádět do praxe."
Jaroslava Pokorná Jermanová.Zdroj: DENÍK/Martin Divíšek 

Martin Kupka, radní pro zdravotnictví„Chceme posílit terénní zdravotní služby. To může ve výsledku přinést úspory a zároveň to zajistí péči, která bude přesněji odpovídat potřebám lidí v kraji."
Martin Kupka.Zdroj: Zdeněk Kellner 

Jan Skopeček, radní pro školství„Prověříme všechny možné formuláře a povinnosti, které ředitelé škol vůči kraji mají, a budeme se je snažit eliminovat, aby jim ubyla administrativní zátěž a mohli se soustředit na školství."
Jan Skopeček (ODS)Zdroj: Archiv Deníku 

František Petrtýl,  radní pro dopravu„Stěžejní pro mě bude navázat spolupráci s Prahou. Tím, že jsem původně stavař, tak si všímám některých nedostatků na komunikacích. Jedním z těch nejzávažnějších je stav mostů. Na to se chci určitě zaměřit."
František Petrtýl.Zdroj: ČTK/PR/ANO 2012

Budoucí vláda Středočeského kraje
Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Zástupce hejtmanky Vít Rakušan (STAN)
Doprava František Petrtýl (ANO)
Finance Gabriel Kovács (ANO)
Sociální věci Jaroslava Němcová (ANO)
Bezpečnost a cestovní ruch Vít Rakušan (STAN)
Regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN)
Investice a veřejné zakázky Martin Macháček (STAN)
Životní prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN)
Zdravotnictví Martin Kupka (ODS)
Školství Jan Skopeček (ODS)
Kultura Daniel Marek (TOP 09)

Čtěte také: Petrtýl chce opravovat mosty a zlepšit spolupráci s Prahou