„Objevila se řada nepřesností ohledně DPH a stavebních parcel, údajně má ministerstvo financí připravovat jejich zdanění. Stavební pozemek je však už od roku 1993 zdaněn, a to základní sazbou. K žádné změně tak nedochází," uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce nová definice postihne především zájemce o koupi parcely pro výstavbu rodinného domu. „Jsou to zpravidla lidé, kteří nejsou plátci DPH a nemohou si zaplacenou daň odečíst. Zdražení parcel v řádu mnoha stovek tisíc až několika milionů korun spolehlivě odradí řadu zájemců o koupi parcely na výstavbu rodinného domu, a tím dále omezí poptávku po stavebních pracích," sdělil Evžen Korec.

Dana Trezziová ze společnosti BDO Tax, která působí v oblasti daňového poradenství, říká, že na pozemky nebude uvalena žádná nová daň, ale řada pozemků výrazně zdraží v důsledku nové definice. „DPH budou zatíženy i pozemky, na kterých žádné stavby nejsou, ale v jejichž okolí jsou prováděny, nebo provedené stavební práce. Takové pozemky byly od DPH dosud osvobozené," objasnila Dana Trezziová.

Svoji výtku ministerstvu financí poslal i Svaz podnikatelů ve stavebnictví. „Není podstatné, jestli pozemky zdraží v důsledku uvalení nové daně, nebo jen novou definicí. Podstatný je negativní efekt tohoto kroku na celý sektor stavebnictví," řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.