Provozovatelé také často v souvislosti s evidencí tržeb hovoří o přílišné byrokracii a toto byla poslední kapkou v moři problémů, které dohnaly některé drobné podnikatele k ukončení činnosti.

Většina hospodských na Příbramsku se s elektronickou evidencí tržeb nějak smířila a své provozovny nezavírají. Najdou se ale i restaurace, kde už bude zamčeno, protože se někteří rozhodli provoz ukončit. Například hospoda v Bukové na Rožmitálsku je zavřená. „Zrovna teď jsem od provozovatele převzal klíče od budovy," potvrdil starosta Věšína Pavel Hutr. Objekt v Bukové je totiž majetkem obce.

Poslední kapka

EET se pochopitelně netýká jen hospod či prodejen, ale vlastně všech oborů podnikání či služeb, třebaže například tato povinnost nastane pro cukrárnu Zlaté časy v Březnici až v březnu příštího roku. Přesto se majitel cukrárny Jiří Krůta přidal k protestu Asociace podnikatelů a manažerů. Ta vyzvala podnikatele a živnostníky, aby vyjádřili nesouhlas s EET tím, že 1. prosince přeruší provoz svých obchodů.

„Mně ani tak nejde o EET, ale všeobecně o omezování osobní svobody a podnikání a podle mého názoru je to o likvidaci střední třídy. Ve čtvrtek se proto přidáváme k protestu, protože zavedení EET bylo poslední kapkou. Nechápu, když už bude elektronická evidence zavedena, proč jsou zase výjimky. Když EET, tak pro všechny," mínil majitel březnické cukrárny Jiří Krůta.

Spolek v Příbrami

S příchodem zavádění EET se mohou ocitnout v ohrožení menší kamenné obchody, které přetrvávají v historických obchodních zónách, jakou je například Pražská ulice v Příbrami. Obchodníci se před lety semkli do spolku, jenž bojuje různými aktivitami za zachování lesku tohoto místa, kde jsou i rodinné obchůdky s tradicí. Podle Marka Školouda, který je s obchodníky v pěší zóně pravidelně v kontaktu, nehrozí, že by některého z nich nový zákon o evidenci tržeb položil.

„Nejsem zastáncem EET, ale zákony dodržovat musíme, nic jiného nám nezbývá. Jedinou výhodou je, že se pročistí trh," reagoval příbramský obchodník s oděvy Marek Školoud. „Investice do elektroniky může být zásadní, ale jsou varianty na výběr. Někdo si může pořídit elektronickou kasu za 70 tisíc korun, která sleduje úplně vše, někomu postačí základ za několik tisíc," dodal.

Nekalá konkurence

Evidenci tržeb vítá také Oldřich Pecha, jednatel společnosti Esox Tábor, která hospodaří na rybnících na Sedlčansku. Jemu prý elektronická evidence tržeb nevadí. Nevidí to jako důvod k tomu, aby museli rybáři ceny zvyšovat. „Veškeré tržby jsme registrovali a registrujeme. Naopak tento zákon vítáme, protože trochu odbourá naši nekalou konkurenci, která získává ryby pokoutně a víme, že prodávala ryby takzvaně načerno," odpověděl.

Čtěte také: Zařízení jsou poruchová, restauratér v Králově Dvoře je z novinky otrávený